Viktoriagruppe uložila českou naftu v Německu Foto: Jan Rychlý

Soud zamítl žádost Viktoriagruppe na doplatek za skladování nafty

Obvodní soud pro Prahu 5 zamítl žádost insolvenčního správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe Mirko Möllena na doplacení dvou milionů eur (asi 53 milionů korun) za skladování české nafty v Německu. Informují o tom Lidové noviny (LN). Rozsudek není pravomocný, Möllen se chce odvolat.

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) platila za skladování nafty v bavorském Krailingu zhruba dva miliony korun měsíčně. „SSHR uzavřela v roce 2010 s firmou Viktoriagruppe smlouvu a ta stanovila i cenu za skladování nafty. Soud potvrdil, že smlouva je platná, a proto platí i cena, kterou si obě strany za skladování domluvily,“ řekl LN předseda SSHR Pavel Švagr.

Möllen se domnívá, že nejde o cenu v místě obvyklou. Proto podal před dvěma roky žalobu pro podezření z nedovoleného obohacení. Soud rozhodl v polovině srpna. Möllen ale deníku potvrdil, že se proti rozsudku odvolá.

K naftě v Bavorsku se ČR po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe v roce 2014 nemohla skoro dva roky dostat. Předloni v červenci podepsala SSHR s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development, a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě Česko získalo naftu zpět. Transport nafty začal v říjnu 2016, poslední vlak přijel zpět do Česka loni v listopadu. Doprava stála 47 až 48 milionů Kč.

Möllen ale české vlastnictví nafty nikdy neuznal. Na začátku roku proto podal žalobu na její vydání. „My se samozřejmě budeme právně bránit. Tato nafta je součástí nouzových zásob a podle zákona o SSHR je ve výlučném vlastnictví České republiky. Na každý litr té nafty máme fakturu, že jsme za ni zaplatili,“ řekl již dříve Švagr.

Také tuto žalobu budou řešit české soudy. Podle informací ČTK by ani v případě, pokud by insolvenční správce soud vyhrál, nevozilo Česko naftu zpět do Německa. Umožnilo by pouze její vyzvednutí ve skladech státního distributora paliv Čepro.

Česko mohlo mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Dodatek v roce 2010 uzavřela SSHR, kdy předsedou správy byl Ladislav Zabo.

(čtk)