Klára Samková na tiskové konferenci Foto: Facebook

Kroupa podle advokátky Samkové použil před lety proti ní kradené materiály

Advokátka Klára Samková podala dnes k rukám vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové trestní oznámení na novináře Janka Kroupu a Jana Pokorného a Český rozhlas, který je zaměstnává. Viní je, že před pěti lety v reportáži, kvůli níž odstoupila z voleb do Evropského parlamentu, použili dokumenty získané trestným činem.

Médiím dnes řekla, že v kauze vysílané rozhlasem nepadlo žádné trestní oznámení a nikdo nebyl poškozen. Spolu s poškozením dobrého jména advokátky se podle Samkové novináři dopustili trestných činů maření voleb a rozvracení republiky. Český rozhlas uvedl, že se vyjádří, až bude znát obsah trestních oznámení.

Samková dnes novinářům řekla, že materiály použité v reportáži vynesla z její advokátní kanceláře její tehdejší asistentka, za což byla pravomocně odsouzena. K trestnímu oznámení na Kroupu a jeho přímého nadřízeného Pokorného Samková podle svého vysvětlení přistoupila až nyní, protože čekala na definitivní verdikt nad bývalou zaměstnankyní. Advokátka také chce, aby se případem zabývaly příslušné parlamentní orgány. Ukázalo se podle ní, že novináře nikdo nemůže donutit ke zbavení mlčenlivosti, o což v průběhu let žádala bez úspěchu Radu Českého rozhlasu.

Samková měla před pěti lety vést do evropských voleb hnutí Úsvit Tomia Okamury. Po odvysílání reportáží dva týdny před hlasováním hnutí Samkovou vyzvalo, aby sama odstoupila kvůli podezření, že údajně oklamala Českou spořitelnu a skrytě pomohla oddlužit jednu z firem. Samková tehdy tvrdila, že ji i hnutí chce někdo zdiskreditovat.

Mluvčí Českého rozhlasu (ČRo) Jiří Hošna uvedl, že zástupci rozhlasu na dnešní tiskové konferenci Samkové nebyli. K trestním oznámením se rozhlas podle mluvčího vyjádří, až bude znát jejich konkrétní obsah. „Obecně však musím říci, že vysílání Českého rozhlasu se vždy řídí zákonem o ČRo a kodexem ČRo,“ dodal.

Radiožurnál odvysílal, že advokátka podle dokumentů oklamala Českou spořitelnu a skrytě pomohla oddlužit firmu z významného energetického holdingu. Koupila údajně od banky dluh podniku, jejíhož majitele ve skutečnosti zastupovala. Podle Radiožurnálu právnička předstírala, že chce pro sebe získat od banky pohledávku z nesplaceného úvěru, peníze ale údajně dostala právě od energetického holdingu, který tento úvěr splácet nechtěl. Spořitelna tak netušila, že pohledávku prodává dlužníkovi, uvedl rozhlas. Samková tehdy řekla, že k transakci může jen uvést, „že majetkové a vztahové poměry jednotlivých hráčů v poli jsou v praxi advokacie značně spletité“.

Dnes zdůraznila, že byla vázána advokátní mlčenlivostí. To říkala i Kroupovi při návštěvě, kdy se údajně vetřel do její domácnosti pod záminkou, že potřebuje okamžitou pomoc pro svou rodinu.

Deník N dnes napsal, že senátor Tomáš Jirsa (ODS) navrhl Samkovou na místo zástupkyně ombudsmanky Anny Šabatové. Deníku Jirsa řekl, že věří, že Samková by mohla vyrovnat situaci v úřadu. Mandát nynějšímu zástupci veřejného ochránce práv Stanislavu Křečkovi končí začátkem dubna. Jeho nástupkyní by mohla být také bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, kterou navrhl senátor Mikuláš Bek (za STAN).

(čtk)