Novoročenka Unie obhájců

Přepadení advokáta v soudní síni? ČAK podle Unie státních zástupců šíří nepravdivé informace

Po Unii obhájců se Unie státních zástupců (USZ) pustila do křížku i s Českou advokátní komorou (ČAK). Spolek žalobců zpochybňuje tvrzení advokátů, že státní zástupkyně z Okresního státního zastupitelství v Kroměříži Petra Dušková v soudní síni obhájci proti jeho vůli odebrala advokátní spis. „Jednání státní zástupkyně sice vykazovalo určité procesní nedostatky, které jsou aktuálně řešeny státním zastupitelstvím, ale ani to nedává zástupcům České advokátní komory právo šířit o věci zcela nepravdivé a dehonestující informace,“ uvedl na Facebooku Výkonný výbor USZ.

Předseda ČAK Vladimír Jirousek kvůli incidentu loni na podzim napsal dopis Nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, kdy si stěžoval na chování Duškové ze dne 6.9.2018 před Okresním soudem v Kroměříži. Státní zástupkyně měla obhájci Michalu Halvovi odebrat advokátní spis proti jeho vůli, přičemž podle ČAK svůj postup odůvodnila ustanovením § 79 trestního řádu. O incidentu Česká justice loni informovala jako první.

Komora žádala potrestání Duškové. Celou věc poté šetřila okresní státní zástupkyně Jana Kranzová, která následně udělila státní zástupkyni výtku. Se stanoviskem vedoucí státní zástupkyně OSZ v Kroměříži se představenstvo ČAK už na sklonku loňského roku nespokojilo a pověřilo předsedu ČAK JUDr. Vladimíra Jirouska, aby v dané věci podal žádost o dohled nadřízeného státního zastupitelství s tím, že je absolutně nepřípustné, aby státní zástupce bez dalšího odňal spis či část spisu obhájci, tím spíš pak v rámci jednání před soudem.

Celou situaci nyní podle serveru iRozhlas prověřil krajský státní zástupce v Brně Jan Sladký a vyhodnotil, že k žádnému „přepadení“ advokáta a násilnému odebrání spisu nedošlo. Podle Sladkého státní zástupkyně složku pouze vzala, nikoliv vytrhla. „To, že nešlo o advokátní spis obhájce, vyplynulo z vysvětlení osob, které byly přítomny v jednací síni. Ty uvedly, že k materiálům se paní obviněná chovala jako k vlastnímu poznámkovému aparátu, ona se v nich vyznala a ona je používala k dokreslení svých slov během své výpovědi,“ uvedl pro server Sladký.

Přezkum vyřízení podnětu ke kárné žalobě z KSZ Brno si můžete stáhnout zde.

USZ dále uvedla, že doufá, že ČAK přizná své pochybení a z „neakceptovatelného jednání vyvodí vůči svým členům patřičné důsledky“. „Prokázalo se, že věc se ve skutečnosti odehrála zcela jinak, než jak ji představitelé České advokátní komory líčili. Při soudním jednání, během kterého k incidentu došlo, sdělila obviněná, že složka (plastové pouzdro) s písemnými materiály patří přímo jí, na tyto listiny opakovaně odkazovala a pracovala s nimi jako se svými poznámkami. Zcela zjevně tedy vůbec nešlo o advokátní spis,“ uvedl Výkonný výbor USZ.

ČAK však trvá na svém stanovisku a jednání Duškové považuje za nepřípustné. Ze strany státní zástupkyně šlo podle advokátů o hrubé protiprávní jednání bezprecedentně zasahující do práva na obhajobu. Vzhledem k tomu, že situaci už řešili nadřízení Duškové, Komora nyní další kroky neplánuje. „V současné chvíli nezbývá, než se s přijatým řešením smířit a věřit, že se nic podobného nebude v budoucnu opakovat. V opačném případě by ČAK musela trvat na přísnějším postihu a eventuálně i systémovém řešení,“ uvedl předseda ČAK Jirousek v prohlášení zaslaném České justici.

Incident se také v černý humor snažila obrátit Unie obhájců, když jako novoročenku zasílala přání, kde je vyobrazen krvácející obhájce, kterému žalobkyně kamenem zaútočila na obličej a požaduje půjčení jeho spisu. Spolek obhájců již v minulosti tvrdě kritizoval mluvčí USZ Ondřej Šťastný. Podle něj Unie obhájců dělá ostudu celému advokátskému stavu. Unie ve čtvrtek zveřejnila protokol z kýženého vazebního zasedání.

Eva Paseková