Tomáš Horáček Foto: archiv

Státní zástupce rozhodl o propuštění podnikatele Horáčka z vazby

Dozorující státní zástupce Zdeněk Matula rozhodl o propuštění podnikatele Tomáše Horáčka z vazby. Muž čelí spolu s dalšími lidmi obvinění v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami. Ve vazbě byl kvůli obavám z toho, že by mohl působit na nevyslechnuté svědky či jinak mařit vyšetřování a že by mohl pokračovat v trestné činnosti. Ve věznici strávil přes půl roku. Informaci České televize dnes potvrdil Matula.

„Mohu potvrdit, že v kauze týkající se Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku jsem dospěl k závěru, že trestní stíhání jednoho z obviněných není nadále nutné vést vazebně, a proto jsem v jeho případě rozhodl o nahrazení vazby několika opatřeními,“ napsal ČTK Matula. Horáček byl ve věznici v Litoměřicích.

Česká justice už dříve informovala, že Matula překročil podle soudců Vrchního soudu v Praze (VS) svoji pravomoc, když odmítl přijmout v listopadu loňského roku kauci 10 milionů korun na Horáčkovo propuštění z vazby. Horáček se měl také z vazby pokoušet ovlivňovat svědky.

Severočeský podnikatel je ústřední postavou kauzy, podle médií ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích, za což žádal podle vyšetřovatelů úplatky. Vedle Horáčka obvinila policie například bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který kvůli obvinění rezignoval, a bývalého ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka, jehož odvolal ministr zdravotnictví na začátku loňského července.

Podle auditu zadaného ministerstvem zdravotnictví, jehož výsledky byly zveřejněny loni v říjnu, získával zakázky Nemocnice na Bulovce cíleně jediný uchazeč, Horáčkova společnost První chráněná dílna. Firma byla ale jen zprostředkovatelem a pro nemocnici zajišťovala služby od ostrahy objektů, obnovy sanitních vozidel, dodávky přístrojového vybavení po nákup tonerů do kopírek a tiskáren nebo vybudování automatického vjezdového systému

(čtk, epa)