Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan Foto: Mediafax

Nového šéfa Krajského státního zastupitelství v Ostravě vybírá Ištvan ze 4 jmen

Vedoucí Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci Ivo Ištvan již má okruh státních zástupců, z nichž vybírá nového vedoucího Krajského státního zastupitelství (KSZ) v Ostravě. Stávající vedoucí KSZ Zlatuše Andělová se rozhodla ze soustavy odejít, ve funkci skončí k 31. březnu.

Podle informací České justice vybírá Ivo Ištván aktuálně ze čtyř jmen. Jedná se o Martina Brzobohatého, který působí na ostravské pobočce olomouckého VSZ, Michala Kofláka, vedoucího Okresního státního zastupitelství (OSZ) v Opavě, Libora Malého, který stojí v čele OSZ v Bruntále a Radima Sobka, státního zástupce KSZ v Ostravě.

Čtěte také: Krajská státní zástupkyně v Ostravě Zlatuše Andělová končí jako státní zástupkyně

Koflák a Sobek oslovení potvrdili, avšak odmítli k věci sdělit jakékoliv podrobnosti s tím, že věc je ve výhradní kompetenci VSZ v Olomouci. Brzobohatý z dovolené pouze napsal, že se jedná o interní záležitost soustavy a obdobně reagoval i Malý s odkazem na VSZ v Olomouci.

V širším výběru pak měly být i dvě ženy, konkrétně stávající náměstkyně KSZ v Ostravě Dana Masná a vedoucí OSZ v Novém Jičíně Zuzana Minářová.

Rozhodnutí o výběru je nyní na Ivo Ištvanovi, který navrhne některého z kandidátů ministrovi spravedlnosti ke jmenování. Na rozdíl od funkcionářů soudů, kde probíhají na vedoucí funkce výběrová řízení, ve státním zastupitelství panuje z pohledu zásad transparence, po nichž volají i mezinárodní instituce, tuhý „pravěk“. Výběr vedoucích funkcionářů je podle zákona o státním zastupitelství plně na uvážení a libovůli jednotlivých vedoucích státních zástupců, přičemž postup výběru, vyjma návrhové pravomoci, zákon o státním zastupitelství nijak blíže neupravuje.

Petr Dimun