Krajské soudu obměňují předsedy Foto: ÚS

Krajská státní zástupkyně v Ostravě Zlatuše Andělová končí jako státní zástupkyně

Dlouholetá vedoucí Krajského státního zastupitelství v Ostravě (KSZ) Zlatuše Andělová se rozhodla odejít ze státního zastupitelství. Andělová rezignovala podle informací České justice k 31. březnu letošního roku. „Definitivně jsem se rozhodla, že již chci žít úplně jiný život, bezstarostný, bez neustálých povinností, že něco stále musím, a proto jsem rezignovala na funkci státního zástupce“, sdělila Andělová v emailu, který rozeslala svým kolegům.

Andělová se v poslední době dostala do sporu s několika ostravskými státními zástupci v čele s nedávno odvolanou vedoucí ostravských okresních státních zástupců Tamarou Kornasovou. Ta obvinila Andělovou a její spolupracovníky z šikany a bossingu, spor obou právniček bude řešit Okresní soud v Ostravě, k němuž již na konci minulého roku doputovalo vyjádření Andělové i replika Kornasové. Další žaloby pak podali státní zástupci, kteří odmítli udělení výtek ze strany KSZ v Ostravě.

JUDr. Zlatuše Andělová Reprofot: ČT

Andělová sice napodruhé uspěla u ministra spravedlnosti s návrhem na odvolání Kornasové z funkce, ta však proti odvolání podala správní žalobu. Podle vyjádření Andělové ale tyto spory na její rozhodnutí soustavu opustit neměly vliv. „Jsem 43 let v justici a 23 let ve funkci krajské státní zástupkyně, pět let již mám nárok na důchod,“ řekla České justici.

V soustavě má Andělová pověst velice pracovité státní zástupkyně, která se své práci velmi obětuje. Na stranu druhou ovšem také proslula jako vedoucí se specifickými manažerskými přístupy. Ty se projevují například tím, že až pedantsky dbá na dodržování pracovní doby. Při projednávání jedné z kárných žalob vyšlo najevo, že pro účely doložení neadekvátního využívání fondu pracovní doby nechalo vedení KSZ sledovat počítač kárně žalovaného státního zástupce. Před kárným senátem pak bylo argumentováno, že hříšník navštěvuje v pracovní době různé zpravodajské či spotřebitelské portály, čímž má mrhat neplodně časem.

Letos na jaře také skončí sedmiletý mandát předsedkyni Krajského soudu v Ostravě Ivě Hrdinové. Ministerstvo spravedlnosti již zahájilo proces výběru jejího nástupce, přičemž termín pro přihlášení se do výběrového řízení byl uzavřen 7. února.

(pd, epa)