Videokonference na NSS Foto: NSS

Z NSS odejdou letos tři soudci, nahradí je kolegové z krajských soudů

Z Nejvyššího správního soudu (NSS) odejdou tento rok tři soudci. Na konci března skončí ve funkci soudkyně Marie Žišková, na konci dubna pak soudkyně Jana Brothánková. Obě soudkyně již podaly rezignace. Ke konci roku pak skončí ve funkci soudce i doc. Petr Průcha.

Nový předseda NSS Michal Mazanec tak musí hned na začátku svého předsednického mandátu řešit poměrně výrazné oslabení soudu. NSS má sice 34 systemizovaných míst soudců, avšak obsazených jich je 31. Tři soudci NSS totiž vykonávají funkci soudců Ústavního soudu.

Odchod tří soudců v situaci strmě se zvyšujícího nápadu tak ještě zkomplikuje situaci, v níž se soud nyní nachází. Podle informací České justice navíc rezignaci zvažuje i další soudce NSS, a to ze zdravotních důvodů. V Poslanecké sněmovně (PS) stále čeká na projednání návrh na rozšíření institutu nepřijatelnosti kasační stížnosti, což by podle předchozího předsedy Josefa Baxy situaci se zvyšujícím se nápadem pomohlo řešit. Novela, kterou formálně předložila skupina poslanců v čele s předsedou Ústavně právního výboru PS, má podporu i Michala Mazance.

Předseda Mazanec má již připravené návrhy na nové soudce NSS, přičemž respektoval přání soudcovské rady NSS. Ta podle informací České justice vyjádřila preferenci pro příchod soudců z krajských soudů před kandidáty z jiné právní praxe. Někteří z nich již působí u NSS na stáži, například Viktor Kučera, ostatní v nejbližší době na soud zamíří.

Petr Dimun