Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

Státní zástupce obžaloval soudce Elischera a dalších pět lidí

Státní zástupce podal v úterý obžalobu na soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a na dalších pět lidí. O posunu v případu, který se týká údajného ovlivňování justičních kauz, dnes informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Osmapadesátiletému trestnímu soudci hrozí za zneužití pravomoci a přijímání úplatků až 12 let vězení, soud mu může uložit také propadnutí majetku.

„Obžalovaný soudce měl ovlivňovat rozhodování senátu Vrchního soudu v Praze tak, aby byly následně vyhlášeny rozsudky, které odpovídaly požadavkům dalších obžalovaných osob,“ popsal mluvčí podstatu obžaloby.

Elischer je obžalován také za nadržování a za neoprávněný přístup k počítačovému systému. Vinu odmítá, policii už dříve označil za neobjektivní a podjatou a argumentoval také tím, že si důkazy obstarala nezákonnou cestou.

Z usnesení o zahájení trestního stíhání plyne, že ostatní obvinění jsou vietnamského původu. Údajně ovlivňované kauzy se týkaly drogových trestných činů. Hlavním organizátorem ovlivňování odvolacích řízení u pražského vrchního soudu byl údajně Hung Quoc Nguyen, Elischerův známý. Soudce se s ním podle kriminalistů scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu a od července 2013 do dubna 2016 mu sděloval neveřejné informace z trestních řízení.

„Část z obžalovaných osob vyhledávala zájemce o zmírnění nebo zrušení trestů uložených prvostupňovým soudem a dojednávala s nimi částky, které na oplátku za ovlivnění rozhodnutí zaplatí,“ uvedl Cimbala. Doplnil, že zbytek obžalovaných předával peníze těmto zprostředkovatelům, kteří poté vypláceli obžalovaného soudce.

Z Cimbalova sdělení mimo jiné vyplývá, že Elischer podle vyšetřovatelů v jednom odvolacím řízení zvýšil původně uložené tresty, protože obvinění odmítli jeho nabídku na ovlivnění procesu.

Policie Elischera zadržela přesně před rokem. Poté strávil zhruba měsíc ve vazbě, aby nemohl působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo opakovat trestnou činnost. Z rozhodnutí ministra spravedlnosti nesmí soudit, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tu dobu pobírá polovinu platu.

Obžalobu bude rozhodovat pražský městský soud. Podle sdělení jeho mluvčí Markéty Puci připadla kauza senátu soudkyně Veroniky Cukerové.

O případu soudce Ivana Elischera Česká justice dlouhodobě informuje. Ivan Elischer se v březnu obrátil na Nejvyšší soud  Chce, aby posoudil, zda byl vyžádán souhlas prezidenta republiky k jeho stíhání zákonně. Elischer také České justici sdělil, že  protestuje proti tomu, že mu na prostudování spisu v rozsahu přes sedm tisíc stran bylo poskytnuto pouze 16 hodin.


Výběr informací o soudci Ivanu Elischerovi, na kterého státní zástupce podal obžalobu:

– Soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera policie zatkla loni 13. března a obvinila ho ze tří trestných činů – zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování, za což mu hrozí až 12 let vězení. O dva dny později ho soud poslal do vazby s tím, že existuje důvodná obava, že by Elischer mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky či opakovat trestnou činnost. Ve vazbě nakonec strávil necelý měsíc, soud jej propustil 11. dubna.

– Elischer podle vyšetřovatelů páchal trestnou činnost nejméně od května 2016. Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, kterému soudce podle policistů už ale přinejmenším od roku 2013 poskytoval údaje z trestních kauz, které měl buď na starosti sám, nebo které řešili jeho kolegové. Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) uvedli, že Nguyena a Elischera pojily „velmi blízké a nadstandardní vztahy“.

– Předseda soudního senátu se podle NCOZ s mužem scházel i v kanceláři v budově vrchního soudu. Nguyen na soudce „aktivně a cíleně“ působil, přičemž „intervenoval pouze u obžalovaných, kteří byli schopni za tyto služby poskytnout finanční plnění“. Nguyen pak osobně předával soudci peníze. Soudce podle policejní centrály předal Nguyenovi informace o desítkách obviněných, obžalovaných i odsouzených, zejména pro jakou trestnou činnost jsou stíhaní, od kdy jsou ve vazbě a kde.

– Z rozhodnutí ministra spravedlnosti byl dočasně zproštěn výkonu soudcovské funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tu dobu pobírá polovinu platu. Loni v listopadu se obrátil se stížností na Ústavní soud. Je totiž přesvědčený, že ho policie v kanceláři odposlouchávala po určitý čas bez povolení soudu. V ústavní stížnosti napadá i to, že mu detektivové zabavili utajené protokoly o hlasování v jeho soudním senátu.

– Elischer přišel na pražský vrchní soud v roce 2013, specializoval se na řešení závažných drogových kauz a stal se členem odvolacího senátu v těchto procesech. Zabýval se například kauzou skupiny, která ve velkém pěstovala marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v Liberci. Šéfové gangu, Jiří Limburský a Quang Nguyen Anh, kteří financovali nákup vybavení, zajišťovali personální obsazení pěstírny, kontrolovali pracovní nasazení pěstitelů a zajišťovali prodej drogy, byli v dubnu 2016 odsouzeni na deset let vězení.

– Elischer se narodil 31. července 1960, po vystudování pražské právnické fakulty působil jako prokurátor a později státní zástupce v Olomouci. V minulosti byl také členem KSČ. Před 15 lety byl jmenován soudcem, působil na Krajském soudu v Ústí nad Labem, kde se například zabýval případem vraždy pětiletého chlapce, kterou potrestal 24 a 20 lety vězení. Rozhodoval také kauzu zkrachovalé ústecké Universal banky, kdy v září 2008 soud zprostil většinu z bývalých bankéřů, manažerů banky a podnikatelů obžaloby ze stamilionového podvodu.

– Elischer je podruhé ženatý. Je znám jako nadšený sportovec, závodí za běžecký Athletic Club Ústí nad Labem. V roce 2017 například zvítězil na Sportovních hrách justice v Kroměříži v běhu na 3000 metrů v kategorii mužů nad 40 let.

– Letos v lednu dostal od svého nadřízeného výtku za to, že účinkoval jako herec v inscenovaném pořadu Nebezpečné vztahy na TV Barrandov, kde představoval podnikatele nakaženého virem HIV. Elischer kvůli trestnímu stíhání za korupci nesmí soudit a dříve k věci uvedl, že vzhledem k tomu se věnuje věcem, které mu zákon umožňuje, což je podle něj i umělecká činnost. Elischerovi nadřízení se však domnívají, že jeho účinkování v Nebezpečných vztazích do této kategorie nespadá. Elischer výhrady uznal a zavázal se, že se do budoucna podobných aktivit vyvaruje.


(čtk, ire)