Soudy loni uložily peněžité tresty za 317 mil. Kč, dosud nejvíce

České soudy loni uložily peněžité tresty v celkové výši 317 milionů korun, dosud nejvíce. Celkem uložily 9864 peněžitých trestů, sankce se dotkla 18,12 procent všech odsouzených, ať už jako hlavní či doplňující trest. V roce 2017 šlo o částku 260,3 milionu korun, šlo o 8592 trestů a podíl 15,4 procenta. Na setkání s novináři to dnes řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Za poslední tři roky se podíl uložených peněžitých trestů zvedl více než dvojnásobně, ještě v roce 2015 se pohyboval pod hranicí šesti procent.

Podle Zemana se tak daří naplňovat jednu z hlavních priorit státního zastupitelství. „Už dříve jsem apeloval na všechny vedoucí okresní i krajské státní zástupce, aby se více zaměřili na zvažování peněžitého trestu jako vhodné formy sankce. Spolu s Nejvyšším soudem jsme pak pořádali i speciální semináře pro soudce a státní zástupce, jsem rád, že toto úsilí přináší své ovoce,“ řekl Zeman. Doplnil, že existuje prostor ke zlepšení, například v Německu podle něj podíl uložených peněžitých trestů dosahuje 80 procent, v Rakousku kolem 40 procent.

Záleží ale na jednotlivých okresech. Například na Domažlicku podíl uložených peněžitých trestů dosáhl téměř 44 procent, na Prostějovsku šlo o 35 procent. Okres na opačném pólu má podíl kolem čtyř až pěti procent, Zeman neřekl, o který jde.

Naprostou většinu peněžitých trestů soudci uloží za trestné činy v dopravě, a to v 91 procentech. Peněžité tresty se však ukládaly například i při korupce či u finančních trestných činů. Sankce se nejčastěji pohybují v rozmezí 10.000 až 20.000 korun. Ve 12 případech sankce přesáhla hranici milion korun.

(čtk)