Konference má mezinárodní účast Foto: ČJ

Právníci z celého světa přijeli do Prahy diskutovat o inovacích na trhu

Praha v těchto dnech hostí už čtvrtý ročník mezinárodní konference Innovative Legal Services Forum. Přední světoví právníci a inovátoři si v hlavním městě vyměňují své zkušenosti, jak inovovat poskytování právních služeb. Inovovat však zdaleka neznamená jen digitalizovat, a už vůbec ne kopírovat to, co dělají ostatní.

„Inovovat znamená pochopit, že se vše mění. Chopit se příležitosti a změnit se také,“ řekla v dopoledním bloku dnešní plenární sekce Maria Gonzáles-Espejo Garcia, viceprezidentka European Legal Tech Association. Na trhu právních služeb podle ní vedle sebe působí velké nadnárodní advokátní korporace, středně velké i menší národní advokátní kanceláře. V přístupu k inovacím se však od sebe liší stejně jako zvířata. „Každý by chtěl být bystrou liškou, a ne těžkopádným slonem,“ uvedla Garcia. I na trhu právních služeb je podle ní mnoho příležitostí dělat spoustu věcí jinak. „Inovovat doporučuji tam, kde cítíte největší nedostatek. Může jít o váš čas, finanční zdroje, marketing anebo talent management,“ říká Garcia. Podle Garcii je však zakořeněným omylem myslet si, že k inovaci stačí pouze okopírovat konkurenci: „Změna by měla spočívat ve vašem vlastním přístupu. Od právníka, který má najít řešení, se očekává, že bude kreativní. Buďte kreativní.“

Podobně to vidí i Tanja Niina Helena Vainio, šéfka českého zastoupení firmy ABB. Ve svém příspěvku vzpomněla českého podnikatele Tomáše Baťu: „Znáte tu historku, jak se z Afriky vrátili dva jeho delegáti? Zatímco ten první neviděl v Africe žádnou obchodní příležitost, vždyť jsou tam přece všichni bosí, podle druhého by to naopak byl dobrý trh s obuví právě proto, že tam v botech nikdo nechodí. A to je rozdíl mezi správným inovativním přístupem a uvažováním podle zažitých vzorců.“.

Z českých zástupců na konferenci vystoupil Ondřej Materna. Jeho brněnská firma Legito se zabývá automatizací právních dokumentů, která právníkům pomáhá ulevit od často se opakujících úkonů při vyplňování dokumentů. Automatizace dokumentů se podle Materny stává trendem i na trhu právních služeb. To potvrdil i další český zástupce na konferenci, bývalý předseda České advokátní komory Martin Šolc.

Dnešní plenární konferenci tradičně moderuje Jaroslav Kramer, šéfredaktor magazínu Právní rádce. Dnešek je vyvrcholením celé třídenní akce, založené Kramerem před čtyřmi lety. V uplynulých dvou dnech se odborníci věnovali diskusím se studenty na půdě pražské právnické fakulty, workshopům a výměně kontaktů.

Tomáš Nahodil