Prezident Miloš Zeman Foto: archiv

Rychetský nemá podle Zemana zasahovat do politiky, ale více řídit Ústavní soud

Někteří lidé působící ve veřejných funkcí by se neměli míchat do politiky. Prezident Miloš Zeman to řekl v pořadu Týden s prezidentem na Tv Barrandov. Konkrétně pak zmínil šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kalu nebo předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Zároveň hovořil o „lenosti“ některých ústavních soudců.

Předseda Ústavního soudu se k aktuálním politickým otázkám vyjadřuje poměrně často. Před prezidentskými volbami byl k prezidentovi i jeho okolí velmi nekritický. „Pokud mám z něčeho obavy, tak z kohorty panošů, která funguje na Hradě kolem pana prezidenta,“ uvedl v rozhovoru pro iRozhlas. 

Nedávno zase například prohlásil, že Česko by se mělo v Evropské unii snažit, aby nebylo příliš spojováno s visegrádskou skupinou (V4), kterou tvoří se Slovenskem, Maďarskem a Polskem. Vývoj v Maďarsku a Polsku podle Rychetského (a dalších zástupců tuzemské justice pozn. red.) míří špatným směrem. „Ono se to týká více lidí, předsedy Ústavního soudu pana Rychetského a dalších a dalších, ale občas prostě ti lidé si myslí, že jejich práce není doceněná, že musí vystoupit na povrch a prezentovat se jako politik, i když žádným politikem ani jeden, ani druhý nejsou,“ uvedl Miloš Zeman.

Vzápětí kritizoval „lenost“ dvou ústavních soudců. Prezident je nespokojený s tím, že už téměř třetí rok na Ústavním soudu leží ústavní stížnost ve věci Lex Babiš. „Tuším, že jí má na starosti ne příliš pracovitý soudce Filip. Já přece nechci od nikoho, to je ten spor o ovlivňování soudců, aby té ústavní stížnosti buď vyhověl, nebo ji zamítl. Já pouze chci, aby se ta ústavní stížnost vyřídila a lenost některých ústavních soudců, my jsme tady tedy jmenovali dva, je svým způsobem vina předsedy Ústavního soudu,“ řekl Zeman.
Jako druhý příklad „líného“ soudce v této souvislosti zmínil Radovana Suchánka. V prosinci 2018 jeho počet nedodělků činil 288 a od té doby se podle časopisu Respekt, který se jeho průtahy zabýval, jeho počet neskončených řízení nijak výrazně nezmenšil. Z rozvrhu práce Ústavního soudu vyplývá, že Rychetský Suchánkovi zastavil z důvodu nestandardně vysokého počtu nedodělků tzv. nápad – což znamená, že až do konce srpna letošního roku mu nebudou přidělované žádné nové kauzy.

Pavel Rychetský a Pavel Šámal po návštěvě prezidenta Foto: epa

Zeman v pořadu Tv Barrandov také řekl, že je možné, že na ústavního soudce znovu navrhne profesora Aleše Gerlocha. Toho při veřejném slyšení odmítlo plénum Senátu. „Uvažuji o tom,“ reagoval na dotazy moderátora Jaromíra Soukupa.

Justici se pak věnoval ještě jednou, když kritizoval případ exprimátora Českých Budějovic Juraje Thomy. Nejvyšší státní zástupce minulý týden neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu, kterým se snažil zvrátit osvobozující rozsudek pražského vrchního soudu z poloviny loňského března. Thoma byl stíhán kvůli údajně nevýhodné smlouvě na počítačové vybavení. „No, ale dovedete si představit, protože to se vleče roky, co si tenhle člověk musel prožít, co musela prožít jeho rodina, a takových případů já teď jedu na sněm Svazu měst a obcí do Ostravy. Takových případů na úrovni komunálních zastupitelů, koneckonců i ten Thoma byl komunální zastupitel, byť primátor, tak takových případů postižených rodin, pomalého soudnictví a někdy státních zástupců, kteří si hrají na bohy, a někdy i na katy, tak takových případů je hodně,“ řekl prezident. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se nedávno na kulatém stole v Poslanecké sněmovně ale ohradil, že čísla zproštěných obžaloby „tak strašná nejsou“. V souvislosti s odškodňováním téma zmínila ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

(epa)