Pirát Jakub Michálek Foto: Facebook

Šéf pirátských poslanců interpeluje Benešovou. Kvůli analýze o stíhání na objednávku

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek podal Kanceláři prezidenta republiky a ministru spravedlnosti žádost o poskytnutí analýzy, kterou měla zpracovat ministryně spravedlnosti Marie Benešová pro prezidenta Miloše Zemana. Zatím je neúspěšný a tak Benešovou ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně interpeloval. Ministryně tvrdí, že o analýzu nešlo a navíc je podle ní dokument neveřejný.

Analýza vypracovaná Benešovou měla podle některých zpráv v médiích zjistit, jak snadno lze v Česku objednat trestní stíhání a měla tak podpořit Babišovo loňské tvrzení, že to je vůbec možné. Podle slov prezidenta republiky byla analýza poskytnuta ministru spravedlnosti.

Ministryně při uvedení do úřadu premiérem Andrejem Babišem řekla, že informace, že vypracovala analýzu, je mylná. „To je další stokrát opakovaná lež, paní ministryně nikdy žádnou analýzu nedělala,“ uvedl Babiš na dotazy novinářů. Benešová řekla, že se jednalo o oponentní zprávu k tématům projednávaným na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. „Předkládala jsem oponentní zprávu. Zmínila jsem pár jevů, které považuji za závažné, například trestní stíhání na objednávku, takové tu máme v případu Beretta, to nemůžete popřít,“ doplnila.

Benešová na tiskové konferenci Foto: MSP

Předseda pirátských poslanců Michálek se zlobí, že veřejnosti analýza zůstala skrytá a úřady mu ji nevydali ani po oficiálních žádostech. „Analýza vypracovaná paní ministryní je nezvěstná. Ministerstvo spravedlnosti na mou žádost odpovědělo, že takovou analýzou nedisponuje. Analýzu nemá k dispozici ani Kancelář prezidenta republiky. Tyto odpovědi popírají výroky Miloše Zemana, který si měl analýzu u paní Benešové objednat a poté předat ministru spravedlnosti. Je to stejné jako s údajným článkem Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman, který je rovněž nezvěstný,“ zaslal Michálek reakci České justici.

Benešová ve čtvrtek na interpelaci reagovala v Poslanecké sněmovně. „Byla vypracována tzv. oponentní zpráva ke koncepci a cílům Ministerstva spravedlnosti se zaměřením na státní zastupitelství. Já jsem vypracovala tu zprávu poměrně podrobnou, týkala se to vězeňské služby, probace, mediace, legislativy a pak se tedy řešilo, co bude se státními zástupci, protože máme úkol a ten úkol je skutečně velký, a to jest tedy udělat novelu zákona o státním zastupitelství. Popsala jsem peripetie s tím zákonem, které vznikly. Proč ten původní zákon byl stopnut – protože tam nebyl vůbec kontrolní mechanismus nad tím dozorem, protože ten speciál tehdy dozor měl, ale dohled neměl, takže proto se to nelíbilo a vrátili jsme to tehdy k přepracování,“ uvedla ministryně. Už při svém nástupu na ministerstvo připomněla, že zákon byl napsán ve spolupráci s vedoucími státními zástupci, například s Lenkou Bradáčovou. Listina je podle ní neveřejná a prezidentovi ji předala v březnu tohoto roku. Nemůže být proto podle ní poskytnuta ani Michálkovi, ani nikomu jinému.

(epa)