Marie Benešová přichází na Ministerstvo spravedlnosti Foto: MSP

Benešová při uvedení do úřadu k protestům: Jsem člověk, u kterého tlaky vyvolávají spíše protitlaky

Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval tři nové ministry. Mezi nimi i novou šéfku resortu spravedlnosti Marii Benešovou. Tu poté do úřadu uvedl premiér Andrej Babiš. Zeman v projevu k novým ministrům vyzval Benešovou, aby se zasadila o rychlejší práci soudů. Benešová uvedla, že na protesty tisíce lidí proti jejímu jmenování neříká nic a že je člověkem, u kterého podobné tlaky vyvolávají spíše „protitlaky“.

„Největším nedostatkem soudního systému je bezpochyby pomalost soudního řízení,“ řekl při jmenování Benešové Zeman. Připomněl například procesy s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem nebo s někdejší ministryní obrany Vlastou Parkanovou. „Váš předchůdce pan ministr Kněžínek nedávno odvolal soudce za nečinnost. Nechci paušalizovat, nicméně obávám se, že takových soudců je celá řada. A kdyby byli nahrazeni těmi, kdo budou pracovat, pak by bylo možné soudní řízení zrychlit,“ uvedl prezident. Měl zřejmě na mysli kárné řízení u Nejvyššího správního soudu se soudcem Vladimírem Maxou.

Benešová na tiskové konferenci Foto: MSP

Andrej Babiš poté Benešovou zhruba hodinu uváděl do úřadu. Představil zákony, které považuje za prioritu a které by měla Benešová dotáhnout po odcházejícím Janu Kněžínkovi. Při té příležitosti vzpomněl, že před deseti měsíci navrhoval, aby úřad po Taťáně Malé vedla dočasně ministryně financí Alena Schillerová. Ta ale doporučila Kněžínka.
Znovu také odmítl, že by Benešová chystala změny na státním zastupitelství. Spekulace ho mrzí, justice v Česku podle něj ohrožena není, považoval by za korektní, aby nová ministryně dostala příležitost pracovat. Babiš v té souvislosti kritizoval média a případ Čapího hnízda, ve kterém sám čelí návrhu na podání obžaloby. „Pokud paní ministryně bude dělat personální změny, tak je to její věc. Ty spojitosti, které se tady někdo snaží podsouvat, jsou nesmysly a nepravdy,“ dodal premiér.

Jako priority resortu Babiš uvedl novelu exekučního řádu, změny v občanském zákoníku týkající se rozvodů a péče o dítě, zákon o whistleblowerech nebo o hromadných žalobách. Žádá také o přijetí protikorupčních opatření, která ČR doporučuje skupina Rady Evropy GRECO. „Budu důrazná na to, abych urychlily práce na předkládaných zákonech,“ řekla Benešová a připomněla, že změny v soustavě státního zastupitelství se plánují již několik let, žalobci je samo chtěli a návrh zákona si v minulosti také sami napsali.

Benešová také uvedla, že nikdy nevypracovala žádnou analýzu o tom, zda jde v ČR objednat trestní stíhání, jak bylo několikrát v médiích uvedeno. „Byla to klasická oponentní zpráva k tématu, která se projednávají v Lánech,“ řekla. Jako příklad trestního stíhání, které podle ní bylo na objednávku, uvedla prý ve zprávě kauzu Beretta a Neograph.

Nová šéfka resortu dále uvedla, že po nástupu do funkce nechystá žádné personální změny, ale do budoucna je nevylučuje. Na dotaz České justice, jak hodnotí činnost České advokátní komory reagovala, že kladně a že se již sešla s předsedou Vladimírem Jirouskem. Svou advokátní činnost podle svých slov v pondělí pozastavila.

Eva Paseková