Ivana Šoljaková u kárného senátu v případu exsoudce Maxy Foto: ČJ

Špatně organizoval práci a referáty psal ručně. Soudce Maxa přišel o talár

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes zbavil funkce libereckého soudce Vladimíra Maxu. Důvodem jsou průtahy zhruba ve stovce spisů. V minulosti ho kárný senát potrestal dvakrát, a to snížením platu. Maxa potíže přiznal a sliboval nápravu.

Podle kárného senátu se sedmašedesátiletý Maxa dopustil průtahů v naprosté většině případů v délce několika měsíců, ve více než třiceti z nich ale průtahy přesahovaly dobu jednoho roku, minimálně v jednom z nich i více než dva roky.

„Obrana kárně obviněného soudce nebyla až na výjimky přesvědčivá,“ uvedl předseda kárného senátu Tomáš Langášek. Podle senátu Maxa hrubě porušil své povinnosti, když nerozhodoval v přiměřených lhůtách, což mohlo ohrozit důvěru v soud a ve spravedlivé rozhodování. Průtahy navíc neskončily ani přes značné úlevy od libereckého soudu, Maxa od podzimu 2014 do prvních měsíců 2016 nedostával žádné nové spisy. „Dvě šance na zlepšení práce nevyužil, přestože mu vedení soudu přiznalo značné úlevy. Náprava kárně obviněného není pravděpodobná,“ uvedl Langášek.

Maxa připustil, že se v některých kauzách dopustil průtahů. Nejsou podle něj ale natolik závažné, aby bylo nutné zbavit jej taláru. Poukázal také na náročnost některých kauz. „Velmi mne mrzí, že jsem opět před kárným senátem, ale nechce se mi odcházet od nedokončené práce s nálepkou neschopného soudce,“ uvedl Maxa ve své závěrečné řeči. Řekl, že chce dostat možnost ty věci dokončit a s čistým štítem odejít.

V minulosti měl kvůli průtahům dvakrát srážky z platu. I dříve potíže přiznal a sliboval nápravu. Také při posledním kárném řízení v roce 2016 mu bezprostředně hrozilo odvolání z funkce, nakonec mu senát dal ještě šanci s tím, že má potenciál, aby změnil svůj styl práce. Místo nuceného odchodu z justice měl snížený plat o 30 procent na 18 měsíců. Náprava se ale podle kárného senátu nedostavila.

Maxovy problémy podle předsedkyně Okresního soudu v Liberci Ivany Šoljakové, která kárnou žalobu podala, nejsou dané věkem, nejde o důsledek stárnutí či profesního opotřebení. Situace je prý neuspokojivá celá léta, Maxa má pomalé tempo, špatně organizuje práci svého oddělení, referáty píše ručně. „Pak se to nabaluje jako sněhová koule. V prvé řadě máme zodpovědnost k účastníkům řízení, nemohou čekat několik let na projednání žaloby,“ řekla Šoljaková.

Maxa působil na civilním úseku. Je už v důchodovém věku a pobírá penzi. Funkce soudce automaticky zaniká podle zákona koncem roku, v němž dovrší 70 let. Teoreticky by tedy Maxa mohl ještě tři roky soudit.

Kárný senát může ukládat za různé prohřešky soudcům důtky, případně jim snížit plat až o 30 procent na dva roky. Krajním řešením je odvolání z funkce soudce, které znamená pro dotyčného konec působení v justici. Řádný opravný prostředek neexistuje, lze pouze podat ústavní stížnost, která nemá odkladný účinek.

(čtk)