Videokonference na NSS Foto: NSS

Teplický soudce stane před kárným senátem: jeho chybou měl být propuštěn z vazby recidivista

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v čele s Tomášem Langáškem projedná 10. června dvě kárné žaloby na soudce, kteří se měli dopustit chyby při rozhodování ve vazebních řízeních. V jednom případě měl být v důsledku chyby soudce vazebně stíhaný propuštěn na svobodu, v druhém se pak jedná o překročení lhůty pro rozhodování o pouhých osm minut.

Na soudce Okresního soudu v Teplicích Martina Parolka podal kárnou žalobu předseda soudu Jan Tichý. Navrhuje mu v ní kárné opatření v podobě snížení platu o deset procent na čtyři měsíce.

Soudce Parolek měl totiž svojí chybou zapříčinit, že musel být z vazby propuštěn muž, který byl podezřelý mimo jiné z násilí vůči několika ženám, poskytujících sexuální služby za úplatu. Muž byl stíhán vazebně a o jeho stížnosti proti vazbě rozhodoval na krajském soudu senát, v němž byl jako stážista i Parolek. Po návratu na teplický soud však tento případ dostal soudce Parolek na starost a místo toho, aby se z projednávání vyloučil, neboť ve věci činil úkony v přípravném řízení, rozhodl také o prodloužení vazby. Když toto následně zjistil nadřízený krajský soud v rozhodování o stížnosti proti vazbě, musel podezřelého z vazby propustit.

Soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 2 Ivu Fialovou pohnal před kárný senát předseda soudu Libor Zhříval, přičemž navrhuje kárné opatření v podobě důtky.

Fialová totiž jako službu konající soudkyně rozhodla v rámci vazebního zasedání o vzetí obviněného do vazby usnesením, které měla vyhlásit nejméně 8 minut poté, co uplynula lhůta pro rozhodnutí o zadržené osobě, v důsledku čehož měl být obviněný do svého propuštění ve vazbě nezákonně.

Petr Dimun