Restituční zákon počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun Foto: archiv

Advokát Balík doručil Ústavnímu soudu další návrh na zrušení zdanění církevních restitucí

Poslední z celkem tří ohlášených návrhů opozičních zákonodárců na zrušení zdanění církevních restitucí je už na Ústavním soudě. Pro skupinu senátorů STAN ho sepsal bývalý ústavní soudce a respektovaný advokát Stanislav Balík. Před chvílí ho doručil Ústavnímu soudu.

„Ústavnímu soudu jsem před okamžikem odeslal návrh skupiny senátorů na zrušení zdanění církevních restitucí,“ potvrdil exkluzivně České justici Stanislav Balík. Jelikož se přenos zpráv prostřednictvím datových schránek odehrává v řádu vteřin, je tento návrh nyní už v datové schránce Ústavního soudu. A to postačuje k jeho doručení. Podatelna Ústavního soudu mu zítra přidělí spisovou značku. V tentýž okamžik bude znám i soudce zpravodaj, který se jím bude zabývat. Mnoho práce ho však nečeká. Návrh totiž bude odmítnut.

Řízení o všech třech návrzích povede soudce Jaromír Jirsa

Dnes podaný návrh skupiny senátorů STAN na zrušení zdanění církevních restitucí je už třetím v pořadí.

První návrh obdržel Ústavní soud 24. května. Jeho autorem je pražský advokát Jakub Kříž, který ho sepsal pro skupinu senátorů. Soudcem zpravodajem je v tomto případě Jaromír Jirsa.

Druhý návrh došel Ústavnímu soudu 6. června. Iniciovala ho skupina poslanců v čele s Markem Bendou (ODS). Poslanci se v řízení před Ústavním soudem nenechali zastupovat advokátem. Jejich návrh byl přidělen ústavnímu soudci Radovanu Suchánkovi.

Pokud se návrhy týkají stejné věci, vede Ústavní soud řízení jen o prvním z nich. Všechny později došlé návrhy odmítne pro překážku litispendence. Tak se odborně označuje skutečnost, že soud už o stejné věci jedná. Poslanci okolo Marka Bendy ani senátoři STAN však od Ústavního soudu neodejdou s nepořízenou. Stanou se totiž vedlejšími účastníky o prvním podaném návrhu. Ústavní soud se tedy bude zabývat i jejich argumenty. Analýzou, co větší množství návrhů způsobí, jsme se zabývali minulý měsíc.

Zdanění církevních restitucí má s účinností od ledna příštího roku zavést novela dvou zákonů: zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a zákona o daních z příjmů. Ve Sbírce zákonů byla vyhlášena 16. května pod číslem 125/2019 Sb.

Tomáš Nahodil