Miloš Zeman jmenuje nové soudce Ilustrační foto: Hrad

Ministerstvo spustí databázi soudců a státních zástupců s fotografiemi

Zatímco dnes lze na webu ministerstva spravedlnosti dohledat pouze jméno soudce nebo státního zástupce a to, na kterém soudě či zastupitelství působí, nově resort spustí významně širší databázi údajů. Změnu inicioval předseda podvýboru pro pro digitalizaci justice a e-Sbírku Jakub Michálek (Piráti). Systém bude rozdělen na dvě části veřejnou a neveřejnou. „Veřejné rozhraní poskytuje zejména základní informace (jméno, příjmení), soud/SZ, úsek soudu/SZ, funkce, vzdělání, praxe, publikace, foto,“ reagoval na dotazy České justice mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Změna je to poměrně revoluční. Dosud detailnější informace o soudcích dobrovolně poskytují pouze nejvyšší soudy a Ústavní soud. Podle Michálka je takový stav neúnosný. Argumentuje například webem Poslanecké sněmovny, kde jde o všech poslancích dohledat detailní informace. „Mým ideálem je, aby na webu byly i rozsudky, které soud vydal,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu Pirátů.

Systém jako takový bude podle ministerstva rozdělen na dvě části – interní a externí/veřejnou. Veřejná část umožní nepřihlášeným uživatelům nahlížení do registru soudců a státních zástupců. „Systém umožňuje justičním činitelům spravovat svůj osobní profil včetně informací o svém vzdělání, praxi, publikacích apod.,“ vysvětluje Vladimír Řepka. Aplikace je podle něj už technicky funkční, nachází se zatím v testovacím prostředí. V současnosti probíhá kontrola a „čištění“ migrovaných dat ze staré databáze, aby bylo vše při uvedení do ostrého provozu v pořádku. Aplikace měl být spuštěna již 1. července, podle Řepky to bude ale zřejmě o něco později. Co se týká fotografií v nově vzniklém profilu, tak jejich zveřejnění bude dobrovolné, upřesnil mluvčí dodatečně po vydání článku na České justici. „Bude záležet na rozhodnutí konkrétního soudce či státního zástupce, zda bude s jejím publikováním souhlasit,“ zdůraznil.

Peníze by se daly použít lépe

Podle zjištění České justice soudci ani státní zástupci o poměrně zásadní změně zatím informováni nejsou. „O tom, že se připravuje databáze soudců a státních zástupců, mám jen povšechnou informaci, k účasti na doplňování údajů Krajský soud dosud nebyl ministerstvem vyzván. Můj vztah k tomuto projektu je vcelku neutrální, neboť je evidenční, že nemá a nemůže mít vliv na lepší fungování justice a na projekt vynaložené peníze by se daly využít (v značně podfinancované justici) účelněji,“ uvedl předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal.

Michálek České justici ukázal prototyp „karty soudce“

Předseda ústeckého krajského soudu připomíná, že o podobném kroku hovořil exministr spravedlnosti Robert Pelikán, k realizaci však nedošlo. „Reakce kolegů zejména na umisťování fotografií byly rozpačité, zvláště kolegové z trestního úseku si nebyli jisti, zda je to neohrozí v soukromém životě. Otázkou tedy je, zda umístění fotografie by nemělo být dobrovolné,“ reagoval Luboš Dörfl s tím, že o současném projektu žádné informace nemá.

Zveřejňování fotografií je podle Českou justicí oslovených soudců největším potenciálním problémem. Bránit se podle zástupců justice budou zejména trestní soudci. „Pokud jde o to, zda existenci takovéhoto seznamu podporuji, pak podle mých zkušeností většinou takovéto databáze běžní lidé nepotřebují, využívají je zejména stěžovatelé – například možnost za správní poplatek si pořídit výpis nemovitostí ve vztahu ke konkrétní osobě zatím ve vztahu k soudcům podle mých zkušeností využili jen někteří stěžovatelé k tomu, aby soudce mohli obtěžovat přímo v jejich bydlišti (typicky jde o stěžovatele v opatrovnických věcech),“ myslí si předseda Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček.

O novince nevědí ani státní zástupci. „Na webovém portále justice.cz je veřejnosti přístupný seznam soudců a státních zástupců. Tento seznam je dle praktických zkušeností aktualizován tak, aby odpovídal faktickému stavu,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala s tím, že o možné změně mu zatím není nic známo.

Pirát Michálek kritiku justice odmítá. Zveřejňování informací je podle něj nedílnou součástí dobře fungující justice a názor soudců není v tomto případě důležitý. „Upřímně řečeno to není na nich. Oni se mohou sebrat, jít do důchodu a stát ušetří,“ uvedl. Česká pirátská strana již před volbami představila projekt karty soudce, na kterém Michálek pracuje. Informace o soudcích a státních zástupcích by tak do budoucna mohly být ještě více detailnější včetně hodnocení. „Rozsudky mají být veřejně dostupné. A tady nám zatím převládá tajnůstkářství. Hlavně aby soudce nebyl nikde viděn, aby nikdo neviděl jeho majetkové přiznání, aby si nikdo nepřečetl jeho životopis. To je nežádoucí, protože kolegové ze zahraničí nám vysvětlují, že zárukou dobře fungující justice je nezávislý soudce, který je hrdý na své povolání a je schopen rozumně obhájit své rozhodnutí před veřejností,“ řekl poslanec v rozhovoru pro Českou justici.

Eva Paseková