Senátoři na návštěvě Moravského Krumlova Foto: archiv

Senátoři se zajímají o osud Slovanské epopeje, navštívili Moravský Krumlov

Skupina senátorů dnes navštívila Moravský Krumlov, kde si prohlédla prostory, ve kterých by mohla být vystavena slavná Muchova Slovanská epopej. Senátoři vyzvali pražské zastupitele, aby Epopej neschovávali a využili možnosti vystavit ji. Jejich kroky přivítal i vnuk slavného malíře John Mucha: „Dědeček byl hrdý Čech, vlastenec a obětoval Epopeji 20 let svého života. Jsem rád, že se naši senátoři zajímají o to, kde bude jeho dílo umístěno.“

Slovanskou epopej před půlstoletím v Moravském Krumlově doslova zachránili. Když ji chtěl komunistický ministr Zdeněk Nejedlý v padesátých letech spálit, byla zde ukryta a následně vystavena. V roce 2011 se vrátila do Prahy, protože mistr svůj cyklus „Epopeje Slovanstva“ daroval Praze pod jedinou podmínkou, že jej „umístí na svůj náklad v nějaké pro to zvlášť vystavěné síni“. Senátor Mikuláš Bek uvedl: „Epopej je kulturně historický unikát. V Praze zanikne v záplavě jiných kulturních atrakcí, v Moravském Krumlově může vyniknout.”

Po osmi letech je situace taková, že sice bylo slyšet řadu nápadů a usnesení, ale Epopej je stále v depozitáři. A přitom to tak nemusí být. V Moravském Krumlově mezitím připravili vše na to, aby Epopej znovu vystavili, než se Praha rozhodne.  Herbert Pavera, který cestu senátorů zorganizoval, ocenil, že výzva našla odezvu i mezi pražskými senátory. „Epopej patří do Prahy, ale než padne finální rozhodnutí, kde bude, může být vidět. Jsem rád, že kolegové z Prahy přislíbili, že osloví pražské zastupitele a chceme se s panem starostou Moravského Krumlova Tomáše Třetinou obrátit i primátora Zdeňka Hřiba, aby věděl, že tady bude mít Epopej důstojné místo, které nebude Prahu stát ani korunu,“ uzavřel Pavera. O cestě senátorů již dříve Česká justice informovala.

(red)