Poslanec Michálek s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou Foto: Eva Paseková

Justice v případu Grygárek podle piráta Michálka selhala, bude interpelovat Benešovou

Případ někdejšího náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka dále pokračuje. Státní zástupce podal stížnost proti usnesení soudu o zastavení trestního řízení s tímto jediným obviněným, a to přesto, že ke Grygárkovu postupu dospěla nezávisle řada profesionálů včetně nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. V reakci na soud avizoval poslanec Pirátské strany Jakub Michálek interpelaci ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

Že státní zástupce Vrchního státního zastupitelství  v Olomouci podal stížnost proti usnesení Městského soudu v Praze, potvrdila České justici mluvčí soudu Markéta Puci: „Státní zástupce podal proti našemu rozhodnutí stížnost. Věc tedy bude řešit vrchní soud,“ uvedla na dotaz České justice s tím, že ke stížnostním důvodům se nebude vyjadřovat, protože jde o argumentaci státního zastupitelství.

Trestní řízení proti někdejšímu náměstkovi Vrchního státního zastupitelství v Praze zastavil Městský soud v Praze dne 11. července 2019 proto, že orgánům činným v trestním řízení se ani s nasazením odposlechů od roku 2011 nepodařilo prokázat, že by se Libor Grygárek znal s pražským podnikatelem Romanem Janouškem v letech 2008 – 2009. Právě v této době měl Libor Grygárek údajnou nečinností omezit možnosti vyšetření původu Janouškových peněz na účtech ve Švýcarsku. Česká justice usnesení obsáhle analyzovala.

Proč je Libor Grygárek jediným obviněným?

Policistům a státním zástupcům se však podle usnesení nepodařilo prokázat ani údajnou nečinnost, když bylo prostřednictvím výslechů a písemných dokumentů historicky od všech ředitelů speciálního útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), ředitelů Finančního analytického úřadu při ministerstvu financí (FAÚ) a od nejvyššího státního zástupce a ředitele odboru závažné hospodářské a finanční kriminality na nejvyšším státním zastupitelství (NSZ) prokázáno, že všichni jmenovaní dospěli ohledně žádosti Švýcarů ve věci Janouška ke stejnému závěru jako Libor Grygárek, aniž by je Grygárek ovlivňoval.

Někdejší náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek Foto: archiv

Nejvyššího státního zástupce  Pavla Zemana a ředitele Odboru závažné hospodářské a finanční kriminality (OZHFK) Zdeňka Kasala na NSZ, kteří rovněž vydali k přípisu Švýcarů ohledně Janouška totožné stanovisko jako Libor Grygárek, navíc ani ovlivnit nemohl, protože jde o nejvýše postavené státní zástupce v zemi, upozornil v usnesení soud. Přesto je Libor Grygárek jediný obviněný: „Soud si pak musí klást otázku, v čem se jednání obviněného Grygárka liší od jednání ostatních státních zástupců, proč je jeho shodné stanovisko a proč právě jen jeho, v rozporu se zákonem,“ stojí v usnesení.

Michálek trvá na korupci a obrací se na Benešovou

Poslanec Pirátské strany Jakub Michálek to považuje za selhání celé tuzemské justice a korupci Libora Grygárka má naopak za prokázanou. Bude proto interpelovat ministryni spravedlnosti Marii Benešovou: „Česká justice absolutně selhala v kauzách kolem Romana Janouška a bývalého státního zástupce Libora Grygárka. Jsme stále státem, kde je korupce legální. Opravdu se nechci dočkat doby, kdy bude stát platit Grygárkovi odškodněni za jeho korupci. Budu interpelovat min Benešovou,“ uvedl v oficiálním prohlášení dne 30. července 2019 na svém twitterovém účtu.

Současná ministryně spravedlnosti a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila Libora Grygárka v roce 2007 za součást justiční mafie v souvislosti s případem tehdejšího místopředsedy vlády  Jiřího Čunka. Rozhodnutím Krajského soudu v Praze z roku 2010 se mu však jako jedinému musela omluvit, protože žádné Grygárkovo angažmá v případu Jiřího Čunka se neprokázalo. Soudce Vojtěch Cepl tehdy rozhodl, že Grygárek neměl s kauzou Čunek nic společného.

Důkazy policie a státních zástupců by měl hodnotit parlament

Ani poslanec Michálek nyní žádné důkazy o korupci Grygárka nepředkládá, na což upozorňují přispěvatelé v diskusi s ním: „Čím (justice) selhala? Že nepovažuje klepy a dojmy z druhé ruky za důkazy? Soud rozhodl jenom o žalobním návrhu SZ, který tradičně neunesl důkazní břemeno. Komentáře v rozsudku ke vztahu pánů Janouška a Grygárka se žalovaného skutku vůbec netýkají,“ upozornil jeden z nich.

Naopak za excelentní rozhodnutí považuje usnesení senátu Městského soudu v Praze advokát a spoluzakladatel Unie obhájců Václav Vlk: „Pane Michálku, justice jako soud naopak soudili a posoudili věc prozatím excelentně. Ostuda je to státního zastupitelství a policie, které nezná než sedět a sbírat odposlechy. Ty a jiné špiclování nikdy nikoho neusvědčili, to se dělá pomocí standardní kriminalistické práce…,“ napsal známý právník poslanci. „Asi byste měli vytvořit nějaký parlamentní výbor, který by to posuzoval líp, ne? Vy jste fakt novodobí Leninové,“ doporučuje poslanci právník MSB Legal David Michal.

Unie státních zástupců hodnotí důkazy

Někteří diskutující vítají, že Grygárek již není státním zástupcem. S tím se ztotožňuje ve svém oficiálním stanovisku i Unie státních zástupců. Spolek ve veřejném vyjádření hodnotí důkazy v případu: „Bez ohledu na to, jakým způsobem pravomocně skončí trestní řízení proti Liboru Grygárkovi, lze konstatovat: zajištěné důkazy vypovídají o tom, že je opravdu dobře, že jmenovaný už sedm let není státním zástupcem,“ uvedla dne 30. července 2019 na svém webu doslova Unie státních zástupců.

Irena Válová