Bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Foto: Eva Paseková

Soudcovská unie řešila s Benešovou výběr soudních funkcionářů

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová a viceprezident František Kučera jednali s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. „Předmětem jednání byla diskuse o legislativní úpravě výběru soudců a soudních funkcionářů,“ řekl České justici mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Pracovní schůzky se počátkem minulého týdne zúčastnili také náměstkyně sekce dohledu a justice Klára Cetlová a náměstek sekce legislativní Michal Franěk. Diskutovalo se o legislativních návrzích ministerstva spravedlnosti, zejména o výběrových řízeních na funkcionáře soudů.

Podle zástupců Soudcovské unie panuje shoda na nutnosti nalézt účinný nástroj pro zástup soudce v případě dlouhodobé nepřítomnosti. Za tím účelem budou pokračovat jednání o projektu emeritní soudce nebo tzv. létající soudce. Další diskuse se týkaly působení soudců při výběru vedoucích státních zástupců a ostatních aktuálních otázek soudnictví.

Česká justice také informovala o tom, že na vrchní soudy se možná vrátí rozhodování o kárných žalobách soudců a státních zástupců. Dospěla k tomu již dříve jednání mezi zástupci ministerstva spravedlnosti a obou nejvyšších soudů.

(epa)