Ministryně spravedlnosti v pořadu Seznam zprávy

Benešová: Bradáčová vstupuje více do politiky než do záležitostí státního zastupitelství

Zatímco vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan se věnuje spisům a práci ve státním zastupitelství, vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová více politikaří. Myslí si to ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Pronesla to v rozhovoru pro Seznam zprávy v reakci na slova Bradáčové o tom, že je problematické pro vládu v čele s trestně stíhaným premiérem připravit reformu státního zastupitelství.

Podle Bradáčové má ministryně spravedlnosti logicky tendence podřizovat soustavu moci výkonné. Státní zástupci se spíše přiklánějí k tomu, aby byla soustava nezávislá. Unie státních zástupců i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už dříve otevřeně prohlásili, že by bylo nejvhodnější změnit Ústavu a veřejnou žalobu z moci výkonné vymanit. „Osm a půl roku je pan nejvyšší státní zástupce ve funkci. Nic pro to, aby se to vyňalo z moci výkonné, neudělal. A po mě najednou chtějí, aby byli bráni jako soudci,“ uvedla Benešová s tím, že nejvíce stížností prý ve formě dopisů dostává od kritiků státního zastupitelství.

Celý rozhovor si můžete pustit zde.

Novela zákona o státním zastupitelství by měla brzy doputovat na vládu. Resort spravedlnosti nyní dokončuje vypořádání připomínek. Proti výsledku meziresortního připomínkového řízení dnes otevřeně vystoupil Pavel Zeman.
Vadí mu například to, že vedoucí státní zástupci se už nebudou moci znovu přihlásit do výběrového řízení na své pozice. „Opět je zde paralela s předsedy nejvyšších soudů, kteří od účinnosti nového zákona o soudech a soudcích dostali nový desetiletý mandát. Nejvyšší státní zastupitelství trvá na tom, aby tento systém byl zachován i pro soustavu státního zastupitelství,“ uvedl Zeman. Vadí mu i ukončení mandátu Lenky Bradáčové a Ivo Ištvana. Podle ministryně spravedlnosti byly připomínky NSZ nadstandardní a úřad požaduje až nemožné změny. „Oni by to nejradši měli nadosmrti, jak jsem pochopila. Hádají se o každý centimetr. Nechtějí ustoupit a po mně chtějí, abych ustupovala,“ uvedla k mandátům vrcholových funkcionářů státního zastupitelství ministryně. Pokud by vyhověla Zemanovi, mohl by být ve funkci až 22 let. „To je docela absurdní, řekněte mi, kdo z funkcionářů takovou dobu má,“ dodala s tím, že v manažerské funkci dochází k vyčerpání.

Benešová v rozhovoru zdůraznila, že po změnách, které obsahuje novela, se volá nejen u odborné veřejnosti dlouho. Zohlednila prý i kritiku obsazení komisí, které mají vybírat ve výběrovém řízení nové vedoucí státní zástupce. Soudce, který má zasednout v pětičlenné komisi, by v nejnovější verzi návrhu nemělo vybírat ministerstvo. V původní verzi tři z pěti členů výběrové komise mělo určit právě ministerstvo spravedlnosti a podle kritiků by tak mělo rozhodující vliv. „Velmi jsem zohlednila připomínky z NSZ,“ uvedla ministryně s tím, že Pavel Zeman nemluví pravdu když říká, že resort jeho připomínky nereflektoval.

Podle Benešové je složení komisí zárodek Nejvyšší rady soudnictví, o kterou justice usiluje dlouhodobě. „Státní zástupci jsou velmi podezíraví. Tady nikdo neusiluje o zbavení jejich nezávislosti. Nezávislost mají a nezávisle se také chovají, o čemž svědčí jejich mediální vystoupení,“ dodala Benešová.

(epa)