Zeman zdůvodnil svůj nesouhlas s přechodnými lhůtami tím, že by mohly znamenat po dvou letech výměnu tří desítek vedoucích státních zástupců během jednoho roku Foto: ČJ

Pavel Zeman: Navrhuji změnu Ústavy, státní zastupitelství nemá být pod mocí výkonnou

Dosavadní vedoucí státní zástupci by podle senátorů z ústavně-právního výboru neměli být odvoláni dva až tři roky po přijetí novely, která by mimo jiné zavedla funkční období žalobců. Zavedení těchto přechodných lhůt se nelíbí předsedovi výboru Miroslavu Antlovi (za ČSSD) ani nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Ten zároveň nesouhlasí s tím, aby státní zastupitelství spadalo pod moc výkonnou. Antl věří, že horní komora lhůty ještě upraví.

Přechodné lhůty prosadil ve výboru do návrhu novely senátor Zdeněk Hraba (STAN) jako pojistku, aby současná vláda nemohla žalobce Zemana ani další státní zástupce sesadit. Zeman by podle Hraby měl mít funkci zajištěnu na tři roky tak, aby mohl nominovat budoucí vrchní státní zástupce, neboť dosavadní včetně krajských a okresních by měli zaručeno dvouleté funkční období.

Podle Antla ale přechodné lhůty nezabrání tomu, aby vláda na popud ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) nevyměnila vedoucí žalobce včetně Zemana ještě před přijetím novely. „Paní ministryně spravedlnosti má už připraveného kandidáta svého,“ uvedl Antl k možné výměně nejvyššího státního zástupce. „Žádného kandidáta nemám. Divím se, že pan doktor Antl je tak informován, když já o tom nic nevím. Jsou to už osobní věci,“ reagovala na to  Benešová.

Zeman zdůvodnil svůj nesouhlas s přechodnými lhůtami tím, že by mohly znamenat po dvou letech výměnu tří desítek vedoucích státních zástupců během jednoho roku. Doporučoval, aby délka funkčního období pro současné vrchní, krajské a okresní státní zástupce byla stanovena na dva roky až šest let podle toho, kdy se ujali funkce.

Zeman také navrhl, aby bylo státní zastupitelství vyjmuto z moci výkonné. „Navrhl jsem změnu Ústavy. Nevím, jestli je k tomu politická vůle v současné době, nicméně bavíme-li se o nezávislosti státního zastupitelství, tak je to přesně tento krok, který by nezávislost státního zastupitelství garantoval,“ uvedl Zeman. Na novele prý nemá osobní zájem a klidně skončí s platností novely zákona. Změnu Ústavy už dříve státní zástupci prosazovali.

Ministryně Benešová uvedla přes svého mluvčího, že by takovému kroku ohledně státních zastupitelství „byla nápomocna“. „Myslím si, že by podobně jako Nejvyšší kontrolní úřad měli mít samostatný rozpočet. Je to útvar svého druhu, já bych tomu fandila, protože patří mezi justiční orgány. Vůbec se nebudu zlobit, když mi to vypadne ze hry,“ uvedla.

Antl i Zeman dnes také shodně odmítli návrh Benešové, aby vedoucí státní zástupce vybírala pětičlenná komise, do níž by ministryně jmenovala tři členy. „Pokud by v té výběrové komisi mělo mít ministerstvo z pěti dva (členy) plus soudce zřejmě na přání ministerstva spravedlnosti, v tu chvíli je to 3:2,“ uvedl Antl.

Senátorská novela, podobně jako poslanecké předlohy, počítá se zavedením desetiletého funkčního období pro nejvyššího státního zástuce a sedm let pro vrchní, krajské a okresní žalobce. Odvoláni by mohli být jen pro kárné provinění. Novela má zabránit tomu, aby byl nejvyšší žalobce vládou odvolán bez udání důvodu, což umožňuje současný zákon. Chystaný návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ČSSD) počítá s jednotným sedmiletým funkčním obdobím.

(epa, čtk)