Alí Fajád je podezřelý ze spolupráce s teroristy Reprofoto ČT

Za telefonování Libanonce Fajáda z vazby jdou k soudu dva dozorci

Státní zástupce podal obžalobu na dva vězeňské dozorce za to, že ve vazbě umožnili telefonovat Libanonci Alímu Fajádovi. Kriminalisté původně stíhali tři lidi, počínání třetího dozorce se ale nakonec bude řešit pouze v kázeňském řízení. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Fajád byl v únoru 2016 propuštěn výměnou za pět Čechů unesených v Libanonu. O jeho vydání žádaly Spojené státy.

Obžaloba, kterou se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 4, viní oba dozorce ze zneužití pravomoci úřední osoby a z přijetí úplatku. Jednoho z nich pak také z pokusu o podvod.

„Část věci týkající se třetí obviněné osoby byla postoupena jejímu příslušnému nadřízenému, neboť bylo shledáno, že by se mohlo jednat o kázeňský přestupek,“ uvedl mluvčí.

Čeští policisté zadrželi Fajáda na základě amerického zatykače v dubnu 2014 společně s Chálidem Marabím a Faouzim Jaberem. Spojené státy tvrdily, že muži chtěli prodat kokain a zbraně americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) povolil vydání do USA pouze u Jabera.

Obchodník se zbraněmi Fajád se z české vazby dostal v únoru 2016 – v den, kdy se vracela do vlasti pětice Čechů, která zmizela v Libanonu v červenci 2015. Tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO) poté potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo to, aby Česko nevydalo zadržovaného Fajáda do USA. Libanonský soud později Fajáda osvobodil.

Právě při vyšetřování únosu Čechů přišla policie na Fajádovy telefonáty z pankrácké věznice. Volal údajně do Libanonu i USA. Podle některých médií Fajáda ve vazbě navštívil ministr Pelikán a nechal ho volat ze svého mobilního telefonu. Tuto informaci později popřel arabista Petr Pelikán, ministrův bratr, který výměnu vyjednal.

(čtk)