Soudce Ivan Elischer Reprofoto: Česká televize

Soud přehrával záznamy kamer z Elischerovy kanceláře, podle soudce jsou nepoužitelné

V kauze soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera, který čelí obžalobě ze zmanipulování odvolacích řízení a přijímání úplatků, dnes začal pražský městský soud přehrávat kamerové záznamy ze soudcovy kanceláře. Elischer se na nich s dalším obžalovaným, Nguyen Quoc Hungem, baví o stíhaných Vietnamcích. Elischer je mimo jiné obžalován právě z toho, že pro Hunga od roku 2013 lustroval pachatele z řad Vietnamců v neveřejných rejstřících.

„V podstatě jsem dělal právní osvětu,“ reagoval Elischer na jeden ze záznamů. Namítal také, že protokoly k záznamům nemají řádné náležitosti a jsou proto procesně nepoužitelné. S Hungem na záznamech z června 2017 řešil například to, zda jeden z obviněných podal stížnost proti vazbě či jak může podat žádost o propuštění z vazby. Mluvil s ním i o tom, že jeden z případů dostal na starosti jiný soudce.

Elischer na jednom ze záznamů také řekl, že některé informace zjistí tak, že zavolá státnímu zástupci. „Pokud jsem říkal, že někomu zavolám, tak jsem nikam nevolal,“ uvedl Elischer s tím, že takový hovor by policisté zajistili v rámci odposlechů. Dodal, že veškeré informace vycházely z jeho vlastních zkušeností, žádné z nich podle něj nemohly poškodit trestní řízení.

Elischer podle obžaloby také v několika případech stíhaným Vietnamcům zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“. Policie našla v jeho soudní kanceláři obálku se zhruba 950.000 korun. Elischer popřel, že by částka pocházela z trestné činnosti. Odmítá, že by jeho práci ovlivnily peníze nebo jakýkoliv člověk. Kritizuje postup i údajnou podjatost policie.

Pražský městský soud vzal Elischera na začátku týdne znovu do vazby – vyšlo totiž najevo, že se se před pondělním hlavním líčením snažil působit na jednu ze svědkyň prostřednictvím její advokátky. Elischer pokládá rozhodnutí soudu za pomstu.

Stíhání čelí vedle soudce a Hunga dvě Vietnamky, které údajně poskytly úplatek za své příbuzné, a dva jejich krajané, kteří se podle obžaloby na zprostředkování úplatků podíleli. Jeden z nich – doktor práv Mac Van Nhat – se u soudu přiznal, že předal údajnému organizátorovi korupce Hungovi peníze na ovlivnění výše trestu obžalovaného Vietnamce, kterého pak soudil Elischer. Zároveň ale uvedl, že Elischera nezná a že se Hung o soudci konkrétně nezmínil, když tvrdil, že přes své kontakty dokáže tresty zmírnit.

(čtk)