Předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl Foto: VS v Praze

Dörfla předsedou Vrchního soudu v Praze jmenuji, řekl Zeman

Prezident Miloš Zeman jmenuje předsedou Vrchního soudu v Praze šéfa ústeckého krajského soudu v Praze Luboše Dörfla. Řekl to ve čtvrtek v Tv Barrandov. Z justičních a politických kruhů zaznívaly hlasy, že prezident preferuje druhého kandidáta, místopředsedu Vrchního soudu v Praze Jana Sváčka. To Zeman nepřímo potvrdil.

„Vzhledem k tomu, že pan doktor Sváček nyní prohlásil, že neaspiruje na tuto funkci, budu samozřejmě pan doktora Dörfla jmenovat,” řekl Zeman. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová České justici na opakované dotazy vždy odpovídala, že zprávy o tom, že by Zeman vítěze výběrového řízení Dörfla jmenovat nechtěl, nemá. Vyjádřit se k postoji prezidenta odmítl i jeho mluvčí Jiří Ovčáček. V justici Zemanovo otálení vyvolávalo napětí. Zeman údajně doufal, že Benešová ke jmenování navrhne i Sváčka, což se ale nestalo.

Čtěte také: Luboš Dörfl: V čele soudu neumím pracovat sólo

Současnému předsedovi Vrchního soudu v Praze Jaroslavu Burešovi skončí sedmileté období 2. ledna příštího roku.

Padesátiletý Dörfl vystudoval práva na Univerzitě Karlově. V justici pracuje nepřetržitě od roku 1993, kdy nastoupil jako justiční čekatel. Soudit začínal u Okresního soudu v Nymburce, kterému pak od roku 1998 šéfoval. O sedm let později přešel ke středočeskému krajskému soudu, kde byl místopředsedou. Dva a půl roku působil u pražského vrchního soudu, od roku 2014 pak začal řídit Krajský soud v Ústí nad Labem.

(epa)