Premiér Andrej Babiš Foto: Facebook

Zeman: Vyšetřování role Babiše v kauze Čapího hnízda se vrací na začátek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman potvrdil zastavení trestního stíhání v kauze Čapího hnízda všech zúčastněných kromě premiéra Andreje Babiše a bývalé členky Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové. U těch rozhodnutí o zastavení trestního stíhání zrušil. Věc se vrací do přípravného řízení do stádia vyšetřování.

Nejvyšší státní zástupce uvedl, že přezkumem rozhodnutí odhalil nedostatky ve skutkové rovině i v rovině právního hodnocení. Zmínil mimo jiné nesprávné hodnocení důkazů a neúplné vyhodnocení evropské legislativy. Kriticky se vyjádřil i k činnosti regionální rady, která dotace Čapímu hnízdu poskytla. Podle něj bylo hodnocení projektu zejména v úvodní fázi naprosto formální a rada nepřezkoumala majetkovou strukturu žadatele.

Podle Zemana bude kauzu dozorovat opět Jaroslav Šaroch z Městského státního zastupitelství. Na celou kauzu má podle svého vyjádření stejný názor, jaký stojí ve stanovisku Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Pro dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha je Zemanův právní názor závazný. Ve věci bude muset provést úkony a doplnění, které mu nejvyšší státní zástupce nařídí. „V současné době není důkazní situace na to, aby mohla být věc obžalována, nebo zastavena,“ uvedl Zeman. Zároveň ale zdůraznil, že nepředjímá, jaký má být výsledek vyšetřování, a že u obviněného Babiše i Majerové je nutné ctít presumpci neviny.

Šaroch nemá k novému rozhodnutí žádnou konkrétní lhůtu. „Bude to záležet na rychlosti a schopnosti policejního orgánu shromáždit důkazy, které je potřeba opatřit,“ řekl Zeman. Dodal, že Šaroch věc zná, takže následné zhodnocení doplnění „by nemuselo trvat dlouhou dobu“.

Na dotaz, zda zvažoval Šarochovu výměnu, Zeman odpověděl záporně. „Neviděl jsem žádné důvody pro to, aby se měnil dozorový státní zástupce. Teoreticky to možné je, ale je to naprosto výjimečné opatření,“ doplnil.

Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že respektuje částečné zrušení svého usnesení o zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo. K obsahu rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana se zatím vyjadřovat nebude, protože se s rozhodnutím nejprve musí podrobněji seznámit. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala. Nejvyšší státní zastupitelství dnes rozhodnutí rozeslalo do datových schránek.

Stíhání dalších čtyř lidí – Babišových rodinných příslušníků naopak definitivně končí. „Vůči čtyřem lidem nebylo shledán důvod ke zrušení usnesení. Nepodařilo se prokázat jejich aktivní zapojení do procesu,“ uvedl Zeman. Konkrétně se jedná o Moniku Babišová, Adrianu Bobekovou, Martina Herodese a Josefa Nenadála.

Zeman měl na přezkum 60 svazků vyšetřovacího spisu a pěti svazků spisu dozorového celkem tři měsíce času. „Samotný spis jsem řešil tři týdny, celkem intenzivněji,“ popsal na tiskové konferenci, kterou provázel značný zájem novinářů.

Trestní stíhání Babiše i dalších lidí v případu zastavilo pražské městské státní zastupitelství (MSZ) v půlce září. Šéf MSZ Martin Erazím tehdy uvedl, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Právě pro ně přitom byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že pokud by bylo stíhání obnoveno, rozhodne o tzv. abolici. V jejím důsledku by bylo další Babišovo stíhání nepřípustné. Premiér opakovaně tvrdil, že by abolici nepřijal.

(epa, čtk)