Foto: archiv

Šéfovat krajským soudům chce sedm kandidátů, potvrdilo ministerstvo

Do výběrových řízení na vedení krajských soudů v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích a Hradci Králové se nepřihlásil žádný překvapivý kandidát. „Přihlásilo se celkem sedm kandidátů, po třech na ústecký a budějovický KS a jeden kandidát na královéhradecký KS,“ sdělil České justici mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Nyní budou přihlášky posouzeny z hlediska jejich úplnosti, bude stanoven termín výběrového řízení, ustanoveny výběrové komise a požádáno o podklady podle ministerské instrukce.

Potvrdily se tak informace České justice, že Krajský soud v Hradci Králové má zájem vést jediný kandidát a to jeho místopředseda pro věci civilní Vladimír Lanžhotský. Toho měl doporučit současný předseda Jan Čipera.

Zájem o předsednické křeslo v Ústí nad Labem má místopředseda pro insolvenční úsek Tomáš Zadražil, místopředsedkyně pro věci civilní Lenka Ceplová která je nyní vedením soudu pověřena a také předseda jeho pobočky v Liberci Roman Buchal.

V Českých Budějovicích pak vypadl jeden kandidát, který účast ve výběrovém řízení vážně zvažoval. „Nakonec jsem přihlášku nepodal,“ sdělil České justici předseda Okresního soudu v Prachaticích Daniel Prouza. Přihlášku podal místopředseda pro insolvenční úsek Zdeněk Strnad, pověřený předseda Jiří Šťastný a předsedkyně Okresního soudu v Písku Martina Flanderová. Nepomohly tedy snahy ministryně Marie Benešové, které se snažila apelovat na soudce „zvenčí“, aby se do řízení přihlásili.

V komisi zasednou náměstci ministryně spravedlnosti Klára Cetlová a Michal Franěk. Dále bude rozhodovat předseda či místopředseda nejvyššího, vrchního a krajského soudu. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová opakovaně uvedla, že bude respektovat a prezidentovi navrhovat vítěze výběrového řízení. Funkční období předsedy je sedm let. Šéfové soudů nesmí mandát podle rozhodnutí Ústavního soudu opakovat.

Vybírat se také bude předseda Nejvyššího soudu. Volba je v rukou prezidenta Miloše Zemana. Prozatím ho povede místopředseda Roman Fiala. Současný předseda Pavel Šámal bude 26.února jmenován ústavním soudcem.

Eva Paseková