KS v Ústí nad Labem Foto: Robert Malecký

Boj o uvolněná křesla na krajských soudech: Šéfovat chtějí místopředsedové i bývalý advokát

Kdo povede krajské soudy v Hradci Králové, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem? České justici svůj zájem potvrdilo hned několik kandidátů. Uchazeči musí podat přihlášky nejpozději do pondělí 10. února. V kuloárech se také mluví o tom, že odchod předsedy českobudějovického krajského soudu urychlila kontrola z Ministerstva spravedlnosti.

Nejvíce potenciálních zájemců je podle informací České justice o post předsedy Krajského soudu v Českých Budějovicích. Krajský soud (KS) řídí po rezignaci Milana Tripese dočasně pověřený předseda Jiří Šťastný. Ten má podle informací České justice o vedení soudu zájem, přestože na dotazy ke kandidatuře nereagoval. Zajímavé je, že Šťastný působil na soudu několik let jako dočasně pověřený místopředseda, byl tedy dočasně pověřen funkcí opakovaně.

Vést nejmenší tuzemský krajský soud v Českých Budějovicích chce i místopředseda pro insolvenční úsek Zdeněk Strnad. Ten svůj zájem otevřeně potvrdil s tím, že má připravený novátorský koncept vedení. Zájem potvrdila i předsedkyně Okresního soudu v Písku Martina Flanderová. „Záměry a cíle spojené s výkonem této funkce jsou součástí přihlášky. Proto se k nim v tuto chvíli nechci vyjadřovat,“ dodala.

Místopředseda soudu Zdeněk Strnad Foto: archiv

Zajímavým kandidátem pak bude Daniel Prouza. Ten byl soudcem až do roku 2012, kdy se vzdal mandátu a odešel do advokacie. Jako advokát například obhajoval údajnou manipulaci se zakázkami pro ministerstvo obrany. Tehdy společně s dalšími kolegy opustil jednací síň kvůli nedostatku prostoru. Podával také ústavní stížnost, kdy namítal podobně jako v případu Davida Ratha nedostatečné odůvodnění rozhodnutí o nařízení odposlechů.
V roce 2017 byl však prezidentem Milošem Zemanem znovu jmenován soudcem a posléze se stal předsedou Okresního soudu Prachatice.

Nedostatky za Tripese

Na výběr Tripesova nástupce mohou mít vliv i výsledky kontroly, kterou minulý rok ministerstvo na KS v Českých Budějovicích provedlo. „Na tomto soudu se ministerstvo seznámilo se stavem znalecké a tlumočnické agendy. V rámci vedení této agendy jsme zjistili určité nedostatky, k jejichž nápravě byl krajský soud instruován tak, aby Ministerstvo spravedlnosti mohlo jím vedenou agendu řádně převzít,“ sdělil ke kontrole mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.
Ministerstvo však odmítlo blíže upřesnit ony „určité nedostatky“ i jak rozsáhlé byly. Podle informací České justice však právě tato kontrola přispěla k rozhodnutí Milana Tripese z čela soudu odejít, čemuž nijak nebránila ani ministryně spravedlnosti Benešová, která jeho odchod oznámila k překvapení samotného Tripese na posledním setkání předsedů krajských soudů. S ohledem na situaci na tomto KS představitelé ministerstva také v neformálních rozhovorech vyjadřují přání, aby se do výběrového řízení přihlásili i kandidáti mimo obvod tohoto soudu.

Více soudců se také přihlásilo ke kandidatuře na post předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem, kde se křeslo uvolnilo odchodem Luboše Dörfla na Vrchní soud v Praze. Soud v minulosti bojoval s řadou problémů a čelí například kritickému stavu soudní budovy. Zájem o předsednické křeslo má místopředseda KS pro insolvenční úsek Tomáš Zadražil. České justici sdělil, že účast ve výběrovém řízení „vážně zvažuje“.

Místopředseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Tomáš Zadražil Foto: Radek Čepelák

Překvapením není účast místopředsedkyně pro věci civilní Lenky Ceplové, která je nyní dočasně vedením soudu pověřena. „Svůj koncept pro KS Ústí nad Labem dříve proberu s výběrovou komisí,“ reagovala na dotaz, zda může sdělit svou vizi vedení soudu. Zájem vést ústecký krajský soud potvrdil také předseda jeho pobočky v Liberci Roman Buchal.

V Hradci Králové se České justici podařilo zjistit pouze jednoho zájemce. Měla by na něm ovšem panovat shoda mezi zdejšími soudci. „Potvrzuji zájem přihlásit se do výběrového řízení na předsedu KS v HK. Přihlášku jsem podal,“ reagoval Vladimír Lanžhotský, který je místopředsedou pro věci civilní na dotaz České justice. Předsedou je zde od roku 2013 Jan Čipera. Funkční období mu vyprší letos 1. července.

O vítězi výběrového řízení rozhodne pětičlenná komise. V ní zasednou náměstci ministryně spravedlnosti Klára Cetlová a Michal Franěk. Dále bude rozhodovat předseda či místopředseda nejvyššího, vrchního a krajského soudu. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová opakovaně uvedla, že bude respektovat a prezidentovi navrhovat vítěze výběrového řízení. Funkční období předsedy je sedm let. Šéfové soudů nesmí mandát podle rozhodnutí Ústavního soudu opakovat.

Eva Paseková, Petr Dimun