Respirátorové masky KN 95 sehnali advokáti v Číně Foto: Pxhere

Advokáti v době epidemie: S kolegou, který se vrátil z Itálie, odmítli být v jednací síni

Odročování jednání kvůli karanténě účastníků, advokátů i svědků, nárůst žádostí o služby v souvislosti s nařízeními vlády. Tak popisují současné dění kvůli epidemii koronaviru advokáti osloveni Českou justicí. „Přijímáme základní pokyny k větší dezinfekci klik a v kancelářích, prozatím více nereagujeme,“ uvedl Václav Vlk z AK Moreno Vlk & Asociados. Česká advokátní komora, Ústavní soud nebo Nejvyšší správní soud zcela uzavřeli své budovy.

Přestože vládní nařízení, kdy se výrazně omezil provoz řady veřejných i komerčních subjektů pro soudy neplatí, v praxi jsou epidemií ovlivněny čím dál více. Hlavní líčení se začínají hojně konat s vyloučením veřejnosti.
Například u Okresního soudu ve Vyškově pak místo pozvánky do jednací síně slyšeli podle deníku Právo účastníci a jejich advokáti výzvu, že jednání se odročuje. „Vzhledem k opatření proti koronaviru a neutuchajícímu kašli pana obhájce se dnešní jednání ruší,“ zaznělo z reproduktoru před soudní síní.

U Krajského soudu v Praze došlo ve středu k bizarní. Trestní věc, kde je na 20 obžalovaných a dvacet obhájců, musela být odročena kvůli obavám z nákazy. „Při zahájení hlavního líčení byl jeden z obhájců obviněn, že se vrátil z Italie a poté, když se přiznal několik dalších kolegů v podstatě odmítalo setrvat s ním v jedné místnosti,“ popsal České justici dění v soudní síni advokát Tomáš Sokol.

Přestože se advokáti snaží zachovat klid a pracovat normálně, epidemie koronaviru má na jejich činnost dopad. „Někteří účastníci řízení i svědci se omlouvají z jednání z důvodu karantény nebo nachlazení a jednání se odkládají (některé podezírám, že si to vymysleli),“ uvedl Petr Toman z AK Toman, Devátý & Partneři.
„Hlavní líčení  již stanovené na březen bylo zrušeno a posunuto na duben s odůvodněním, že nevíme, co se bude dít a že svědci stejně nebudou chodit. Diskuse o koronaviru nahradily z velké části diskuse o právu,“ dodává. Kolegyně v kanceláři podle něj řeší, co s dětmi, které nechodí do školy. Kancelář se podobně jako mnoho dalších snaží situaci přizpůsobit možností práce z domova. „Situace se mění každým dnem a my se musíme přizpůsobit stejně, jako všichni ostatní,“ doplňuje Toman.

Čtěte také: Na soudech probíhají kvůli koronaviru porady krizových štábů, počítá se i se stavem nouze

Stoupá také poptávka po advokátních radách v souvislosti s vládními restrikcemi. „S ohledem na klientelu je velmi zvýšená poptávka po poradenství v souvislosti s omezením provozu v turismu a službách, podmínky storna zájezdů, odškodnění a i krizových plánů,“ uvedl Václav Vlk.

Roušky mít klienti nemusí

Advokáti zdůrazňují, že respektují vládní nařízení a situaci monitorují. „V rámci prevence jsme v naší kanceláři zvýšili počet dezinfekčních prostředků a častěji také důkladněji čistíme prostory, ve kterých se nejčastěji potkáváme (jako jsou např. zasedací nebo konferenční místnosti atp.). Situaci však rozhodně nepodceňujeme, průběžně sledujeme výsledky jednání vlády a dalších státních úřadů, a v případě, že by se vývoj razantně zhoršil, obratem zavedeme taková opatření, která nejrychleji a nejlépe ochrání zdraví našich lidí,“ uvedl manažer komunikace AK Císař, Češka, Smutný Šimon Slavík.

Tomáš Sokol uvedl, že advokátní kancelář Brož & Sokol & Novák činnost neomezuje. Pracovníci jsou instruováni, jak se mají chovat aby snížili riziko nákazy. „Současně klientům píši, že je nebudeme nutit, aby při styku s našimi kolegy či pracovníky nosili roušku nebo prováděli jiná opatření. Prostě se snažíme fungovat normálně ale současně monitorujeme celou situaci a pravidelně konsultujeme potřebu případných speciálních opatření. V jejich rámci jsme požádali jednu kolegyni, aby prozatím pracovala z domova, neboť se po týdnu vrátili ze zahraniční cesty,“ vysvětluje Sokol. Ten očekává částečný odliv nových klientů, protože lidé se obecně budou více zdržovat doma. „Za sebe bych dodal, že podle mého přesvědčení to co pomáhá přežívat v mimořádných dobách, přičemž o přežití jako takové v dané chvíli nejde, je pokud si člověk zachová klid, zdravý rozum a pokud možno i běžné životní či pracovní zvyklosti,“ dodává Sokol s tím, že po skončení epidemie naopak očekává naopak zvýšený zájem o advokátní služby.

Česká advokátní komora je od čtvrtka z rozhodnutí představenstva do odvolání pro veřejnost uzavřena. „Žádáme, abyste své záležitosti vyřizovali elektronicky či telefonicky,“ uvádí Komora na stránkách.
Ústavní soud uzavřel budovu pro návštěvníky od pátku, nálezy se budou vyhlašovat bez přítomnosti účastníků řízení, právních zástupců a veřejnosti. Výsledek se lidé dozví z webu soudu. Svou budovu uzavřel i Nejvyšší správní soud.

V Česku je již více než sto potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, tři z nich jsou vážnější.

Eva Paseková