Předseda Pirátů Ivan Bartoš Foto: ČPP

Piráti se připojí ke stížnosti na zákaz vycestování z Česka

Pirátští senátoři se připojí k ústavní stížnosti na rozhodnutí vlády zakázat kvůli pandemii koronaviru vycestování z České republiky. Stížnost chystá hnutí Starostové a nezávislí (STAN), podle jeho předsedy Víta Rakušana pod ní dnes ráno bylo podepsáno deset senátorů. Piráti také žádají kabinet o výjimku ze zákazu pro stáže, studijní pobyty a kulturně-vědeckou činnost. Uvedli to v dnešní tiskové zprávě.

Senátor David Smojlak (za STAN) v úterý České justici řekl, že žádná vláda nesmí lehkovážně zacházet se základními právy a svobodami a uzavírat hranice jen pouhým usnesením. K plošnému uzavření hranic není podle něj žádný důvod ani kvůli šíření nákazy a v Evropě nemá obdoby.

„Vláda nesmí nadále zneužívat nouzový stav. Místo logických a efektivních opatření jsme svědky bezbřehých plošných zákazů. Uzavřené hranice pro vycestování našich občanů jsme měli naposledy za komunismu. Je to nejenom nesmyslné, ale také protiústavní. Vládní restrikce postrádá jakoukoliv logiku a není ani dostatečně odůvodněna. Proto podpořím připravovanou ústavní žalobu kolegy senátora Davida Smoljaka,“ uvedl dnes pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

Předseda STAN Rakušan novinářům řekl, že dnes ráno bylo pod stížností podepsáno deset senátorů, očekává, že se připojí i další. Podle něj mají občané na vycestování ústavní právo, které nelze omezit ani na základě krizového zákona. „Trváme na tom, že ani v tak krizové situaci, jako je nyní, nemůžou být porušována zásadní práva, ke kterým vycestování patří,“ řekl. „Vycestování nepředstavuje epidemiologické riziko v případě, že při návratu do České republiky bude povinná karanténa,“ dodal.

Premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) Piráti také adresovali výzvu Asociace agentur pro dlouhodobé zahraniční pobyty, jež žádá výjimku pro studenty. „Při dodržení podmínek není důvod tyto vzdělávací pobyty omezovat. Vzdělání a zahraniční zkušenost bude důležitým pilířem vyvedení z krize,“ poznamenal předseda Pirátů Ivan Bartoš.

V úterý na tiskové konferenci před schůzí Sněmovny řekl, že pokud některé státy za určitých podmínek pustí lidi z jiných zemí na své území, měla by česká vláda povolit vycestovat z České republiky při dodržení určitých podmínek, například povinné karantény při návratu.

Kabinet cestování zakázal na základě krizového zákona. Někteří právníci zpochybňují ústavnost toho, že Češi podle vládního rozhodnutí nesmějí až na výjimky opustit republiku. Různá vládní nařízení, včetně zákazu vycestování, napadli u Ústavního soudu v uplynulých týdnech také individuální stěžovatelé. Ti se však na rozdíl od skupiny zákonodárců nemohou až na výjimky domáhat zrušení zákonů nebo předpisů.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pondělí uvedl, že po skončení nouzového stavu je možné nadále omezit cestování podle zákona o ochraně veřejného zdraví, zdůraznil však, že by muselo jít o přiměřený krok. Ústavní právník Marek Antoš ale řekl, že zákaz vycestování, který by byl podložen zákonem o ochraně veřejného zdraví, by byl neústavní.

(čtk, epa)