Viktoriagruppe uložila českou naftu v Německu Foto: Jan Rychlý

Policie navrhla obžalobu v kauze Viktoriagruppe a chybějící nafty

Vyšetřovatelé navrhli podat obžalobu na čtyři lidi a jednu firmu za podvod spáchaný v souvislosti s ochraňováním českých státních hmotných rezerv v Německu. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Z dřívějších informací vyplývá, že jde o kauzu společnosti Viktoriagruppe a jejích bývalých šéfů. Obvinění podle kriminalistů způsobili Česku škodu přesahující 108 milionů korun.

Případ zmizelé nafty je jednou z kapitol sporu o její české nouzové zásoby uložené v Německu. Stíhání čelí od března 2018 bývalý majitel Viktoriagruppe Petr Malý i jednatel české pobočky společnosti Lubomír Novotný.

O podání obžaloby rozhodne pražské vrchní státní zastupitelství. Policie mu trestní spis předala minulý týden. Za podvod se škodou velkého rozsahu hrozí pachatelům pět až 10 let vězení.

Společnost Viktoriagruppe, která zkrachovala v roce 2015, skladovala v Bavorsku pro český stát palivo za zhruba miliardu korun. Když skončila v insolvenci, začala o skladované zásoby právní bitva. Česku se nakonec po dohadech s konkurzním správcem postupně podařilo naftu přesunout z Kraillingu zpět. Poté, co z Německa dorazila poslední cisterna, však měření potvrdilo obavy, že část paliva chybí. Česká Správa státních hmotných rezerv (SSHR), která se o strategické zásoby stará, uvedla, že postrádá 6,3 milionu litrů pohonné hmoty.

Kauze se věnoval server iRozhlas.cz, který dříve napsal, že podle kriminalistů část paliva do bavorského skladu nikdy nedorazila. Malý, Novotný a další dva obvinění příjem hmot počátkem roku 2011 údajně vykázali pouze na papíře. SSHR prý předložili dvě fiktivní listiny, kterými záměrně nepravdivě deklarovali naskladnění nafty do skladu v Kraillingu. Viktoriagruppe se tak nezákonně obohatila o 44 milionů korun, tvrdí policie.

Na přelomu let 2012 a 2013 pak údajně Viktoriagruppe na pokyn Malého natřikrát ze skladu odvezla přes čtyři miliony litrů nafty, které posléze prodala. SSHR o tom prý ovšem obvinění neinformovali a za palivo nezaplatili 62 milionů korun.

Za skladování „zmizelé“ nafty si pak Viktoriagruppe nechala od Česka dva a půl roku platit, čímž podle policie způsobila další škodu přesahující dva miliony korun.

(čtk)