Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ve své pracovně Foto: Jiří Reichl

Benešová: Ve vládě jsou úvahy o snižování platů soudců a státních zástupců

Alkohol za volantem v justici trpět nebudu, vzkazuje ministryně spravedlnosti Marie Benešová a poukazuje přitom mimo jiné i na výši platů, které mají třeba místopředsedové soudů. S vysokým finančním ohodnocením podle ní musí jít ruku v ruce i zodpovědnost. A platy v justici by se mohly brzy řešit i na vládě, kde podle Benešové v souvislosti s koronakrizí již padl návrh, aby se na ně v rámci úspor sáhlo i žalobcům a soudcům.

Novým předsedou Nejvyššího soudu se minulý týden na desetileté funkční období stal šéf senátu trestního kolegia soudu Petr Angyalossy. Řekl vám pan prezident, proč nevyhověl vaší nominaci a odmítl jako kandidáta Roberta Fremra?
Mně to řekl. Ale je to podle mě zástupný problém

Souvisí to s tím, že prezidentovi se údajně nelíbily některé názory Roberta Fremra na trestní politiku na Blízkém východě?
Ne. Úplně s něčím jiným. A myslím si, že se mýlí a je to zástupný problém. Petra Angyalossyho jsem poznala fyzicky až při jmenování na Pražském hradě. On mi připomínal, že jsme se viděli na otevření pobočky Nejvyššího soudu, ale tam bylo mnoho lidí. Nevylučuji, že jsem si s ním někde na chodbě ruku podala, na Nejvyšším soudu je hodně soudců a někteří tam jsou krátce. Jinak se mi jevil jako příjemný, celkem komunikativní muž. Co k tomu říct, musí se mu dát šance. Život není to, co chceme, ale to, co máme. Byl jmenován a musíme s ním komunikovat a chovat se profesionálně. Už se objednal na schůzku a registrovala jsem, že už v médiích mluvil o nové budově. Na tu bude muset zapomenout, protože nebudou peníze. Ale to je ještě mladická nerozvážnost začátečníků.

Nedávno jste řekla, že nepředpokládáte, že žaloby o náhradu škody kvůli opatřením z důvodu epidemie koronaviru budou úspěšné a že pokud to bude potřeba, na jednání o těchto žalobách přesunete trestní soudce. Předseda Angyalossy nám v rozhovoru řekl, že podle něj by to soudci zvládli, ale byla by to škoda, protože by se plýtvalo jejich odborností.
Přece nemůžete být celý život specialista jenom na jeden obor. Soudci jsou univerzální, skládají slib, zkoušku dělají univerzální. Advokáti také nemají specializaci jenom na trest nebo na správní právo. Podle mého názoru to možné je. Společně si to vysvětlíme a řeknu mu svoji představu. Stejně budeme do budoucna předělávat tabulky, protože už neopisují reálnou situaci. Pan doktor Rychetský toto téma krásně vloni zvedl v Senátu a měl pravdu. Systemizace se bude muset celá předělat. Klesá kriminalita a není možné, aby na správním úseku padali na ústa, a na trestu neměli tzv. do čeho píchnout, a ještě věci odbavovali trestními příkazy, které si ani kolikrát nepřečtou. Zatím sbíráme data, ale bude to úkol pro mého nástupce.

Co se týče kritiky transparentnosti výběru předsedy Nejvyššího soudu, tak zároveň probíhá výběrové řízení na pět předsedů krajských soudů. Ta také nejsou vůči veřejnosti transparentní.
Tak my to nějak netajíme, kdo se přihlásil.

To není pravda, my o tom píšeme pravidelně a ministerstvo odmítá sdělit, kdo se přihlásil. Neví se ani, kdo je v komisi, která rozhoduje. Maximálně novinářům poskytujete počet uchazečů.
Oni vám jména neříkají? Já je tedy netajím.

Ano, je to neveřejné a oficiálně se to neříká. Musíme jména zjišťovat v justičních kuloárech.
Žádný předpis na to není. Ale třeba tady v případě předsedy Nejvyššího soudu, tak co kdo může vytknout prezidentovi? On postupoval podle zákona. I ten můj návrh byl nad rámec, víceméně to ode mě byla troufalost. Protože on není vázán mým návrhem. Mě třeba mrzí postoj Soudcovské unie, kdy přišli s kritikou s křížkem po funuse. Proč nedali vlastní návrh? Mohli to udělat stejně jako já. Paní prezidentka Zemanová se ozvala někdy dva dny před tím, než byl nový předseda jmenován. To už bylo dávno rozhodnuto a dekret možná podepsán. A najednou přišla s kritikou. Je to stavovská organizace, mohli podat vlastní návrh, diskutovat s panem prezidentem. On by je jistě přijal.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová při jmenování Petra Angyalossyho předsedou Nejvyššího soudu Foto: Pražský hrad

Nedochází tu k aplikaci tzv. dvojího metru? Jmenování předchůdců Petra Angyalossyho, Pavla Šámala nebo Ivy Brožové, také nebylo transparentní. I při jmenování Ivy Brožové do čela Nejvyššího soudu bylo zmiňováno, že není nijak známá.
S tím dvojím metrem máte pravdu. Protože to tak prostě je. Eliška Wagnerová také najednou jako jméno vyplula, když se stala předsedkyní. Nechci prezidenta obhajovat, mně nevyhověl a jsem stále přesvědčená, že Robert Fremr byl nejlepší kandidát. Ale na minulost Petra Angyalossyho jsem se podívala, dělal i velké kauzy, například exposlance Wolfa, u kterého napsal výborný rozsudek, který jsem si přečetla. Soudil i jednu větev případu Krejčíř, není to tedy žádný no name soudce. Prošel všemi stupni soudní soustavy, dělal i tiskového mluvčího, což se někde také otáčí proti němu. Ano, máme klasické soudce, jako je František Púry, kteří se věnují jen vědě, ale pak jsou lidé, kteří jsou komunikativnější. Jde o náturu člověka, nezazlívala bych mu to.

Zajímavé je, že se při vysoké škole živil třeba jako řidič autobusu nebo dělník.
Tak se rozhodl pro mladší ročník. To nevím. On není povinován nám to vysvětlovat. To mu žádný předpis neukládá. A mně řekl, že chtěl mladšího soudce. V případě Michala Mazance na Nejvyšším správním soudu bylo jmenování jen na pár let. Nominoval ho, protože je kapacitou v oboru. A navíc u Mazance byl ten hendikep, že to bylo na pár let. Ale on ho nominoval rád, protože je to kapacita a rozumí tomu oboru.

Místopředseda Krajského soudu v Českých Budějovicích má oplétačky s policií kvůli tomu, že údajně řídil pod vlivem alkoholu a způsobil nehodu. Podobně místopředsedkyně ústeckého krajského soudu měla při řízení v krvi podle policie 1,8 promile. Jak se k těmto incidentům chystáte postavit?
Těch případů je ještě víc. Zdá se, že nám teď v justici nějak víc pijí. Budu velmi přísná. Vše tu zúřadujeme a samozřejmě se to projeví v nějakém výsledku. Všechno je na cestě. Jsem průběžně informována, máme to tu v řízení a uvidíme. Ale alkohol trpět nebudu. A ještě u místopředsedů? Mají vysoké platy, všechno na co si vzpomenou, takže musí být příkladem lidem. A ne, že budou vynášet rozsudky a závěr bude ten, že co není dovoleno… znáte to přísloví.

Nevidíte jako problém, že se k tomu nepostaví čelem a tvrdí, že nepili, udělalo se jim nevolno nebo byli pod vlivem léků?
O to víc mě to mrzí, že se k tomu nepostaví čelem. Když už se napili. Teď vydávali senátorku Hamouzovou kvůli řízení pod vlivem alkoholu v Senátu k trestnímu stíhání a ta se k tomu alespoň postavila, jak měla. Řekla, vydejte mě, pochybila jsem, uronila nějakou slzu a litovala. Ale jestliže se k tomu ještě postaví tak, že si hledá nějaké postranní alibi, tak tam budu přísná.

Podáte tedy kárnou žalobu?
Ano. Pokud budou podmínky, tak samozřejmě ano

Zbavíte je dočasně funkce?
To také zvažujeme. Určitě nebudou moci dělat místopředsedy soudu.

Kolik tedy takových případů nyní řešíte?
Máme jich více, máme tam i nějaké státní zástupce. Jednu, která má problém s daněmi. Státní zástupkyně Tittková bourala téměř se třemi promile. To je v samém začátku. Co čekáte, rozhodně jí za to státní vyznamenání nedáme.

Jak to vypadá s kariérním řádem státních zástupců. Mluvilo se o něm velmi intenzivně, ale výsledky žádné nevidíme. Respektive jsme si nevšimli, že by nejvyšší státní zástupce již něco předložil.
Já také ne.

Marie Benešová s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem Foto: MSP

A budete ho s tím urgovat?
Určitě mu to připomenu. V úterý s ním mám mezi sněmovnou pracovní schůzku a budu mu leccos připomínat

Co například?
Třeba majetková přiznání státních zástupců, která se v čase řádně neodevzdávají.

Je to nějaký masovější jev?
Nechci to zatím hodnotit, nějak skandalizovat, ale je to záležitost, na kterou určitě také narazíme. V loni jsem nejvyššímu státnímu zástupci v této věci psala, aby to trochu lépe sledovali. Není možné, aby to ignorovali i přes upozornění.  Podávají to starostové, podávám to já. Státní zástupci mají exkluzivní postavení, vysoké platy a musí mít také odpovědnost.

Minule jste v rozhovoru pro Právo říkala, že vám přinesl květinu a vaše vztahy se uklidnily.
To on přinese na začátku, to je otázka vychování. Ale to ještě neznamená, že si budeme padat do náruče.

Z téhož rozhovoru vyplynulo, že novela zákona o státním zastupitelství už není takovou prioritou. Ale opakovaně jste také říkala, že nejvyšší státní zástupce ve funkci přesluhuje. To platí stále?
I on to tak cítí. My jsme tu také na toto téma hovořili. Je tam deset let, to je rekord. Já si vzpomínám, že jsem po těch sedmi letech měla také dost. Někdo snese více, někdo méně. To je zase otázka prahu snášení. Ale v současné době se spíš snažíme najít společnou řeč. Diskutovali jsme i ten zákon, já jsem ho do programového prohlášení nedávala, dávali ho tam moji předchůdci. Hnacím motorem byla nepochybně paní Bradáčová, protože chtěla ten svůj slavný speciál, který jsem jí nepřipustila. Protože to by to dopadlo, bez kontroly. A pak to vlastně pokračovalo dál, zmírnili to, zákon předkládali znovu a až byla předložena tato poslední verze, která se jim nelíbí. Protože jsme jim do výběrových komisí dali soudce. Já tvrdím, že to je nový prvek a proč by tam nemohl být? Soudce je zná, ví, jak pracují, zná jejich neduhy i přednosti. A oni to důsledně odmítají, takže to ustrnulo. A navíc se ukázalo, že něco jiného chtěl pan nejvyšší státní zástupce, když mluvil s panem ministrem vnitra. Když mi pak ty požadavky pan ministr Hamáček sděloval, tak jsme zjistili, že něco jiného říká mně a něco jiného jemu.

Ve vztahu k tomu zákonu.
Ano. Tak jsem říkala, že nejlepší bude, když si ho zavoláme a budeme u toho oba. Ať to přednese a pak k tomu už nějak nedošlo, vlétl do toho koronavirus, takže se vše posunulo. Já jsem úkol splnila. Mírnila jsem to, co šlo. Ale také mám své limity, kam až zajdu. Legislativní radou vlády to prošlo už loni v září s převahou. Názory proti měli akorát pan doktor Wintr a profesorka Winterová. Myslím, že zpravodajem byl pan profesor Gerloch a ten jasně řekl, že to není protiústavní, že je to posílení pravomocí. Nejvyšší státní zástupce by dostal funkční období, teď ho nemá, vláda ho může kdykoliv odvolat, což se stalo mně. Určitě jsem to s nimi špatně nemyslela. Oni chtějí pořád víc a víc, ale ty výsledky tomu tak nějak neodpovídají.

Jste tedy s výkonem státního zastupitelství nespokojená?
Někdy, když to vidím, tak nespokojená jsem. Platíme náhrady škod a ony se stupňují, ale tohle už bylo řečeno mockrát. Situace se zatím nezlepšila.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Úřad vlády

Bez změny zákona lze ovšem změnit poměrně zásadní věc, a to jsou šesté odbory na vrchních státních zastupitelstvích. Neplánujete je zrušit?
Teď tam jsou mladí, ale potřebovali by zkušenost těch starých. Já to sama zažila jako advokát, jak to funguje. A měla jsem těžké výhrady. Chtělo by to předělat. Hlavně ve vztahu k současné skladbě kriminality. Ono je to už trochu někde jinde.

Nedávno jsem četl rozhovor v Lidových novinách se šéfem kyberkriminality na NSZ, v němž uvedl, že nechtějí specializaci na vrchních státních zastupitelstvích, ale upřednostňují tuto agendu řešit na nižších stupních. Protože tam už jsou lidé, kteří to zvládají. A vyhláška, která upravuje šesté odbory, není věcí zákona. To je věcí ministerskou, kterou můžete změnit škrtem pera.
Žádné náměty zatím nemám. Musím s nimi komunikovat. Oni by měli být hnacím motorem a měli by nějaké náměty dát. Třeba v úterý pan nejvyšší nějaké přinese. Teď na to nebyl ani čas. Vláda byla zaměstnaná nouzovou situací. Který ministr zažil nouzový stav? Já kam vlezu, mám zřejmě smůlu. Zažít nouzový stav a vládní zasedání v půl třetí ráno, to asi každý jen tak nezažil. A fakt nás to vyčerpávalo. Na všechno myslet a teď ještě nás za všechno peskovali. Samozřejmě, že chybu uděláte. A až to trochu pomine, snad nepřijde druhá vlna, tak bychom se měli věnovat podobným specialitám.

Česká advokátní komora se stále snaží zrušit povodňovou advokátní solidární daň, která začala platit již před třiadvaceti lety. Budete v tom nějak činná?
Budu. Jednám s komorou, s panem předsedou, měli jsme několik schůzek. Advokátní tarif máme prakticky připravený. Dnes (v pátek 22.5., pozn. redakce) jsme měli zrovna poradu, kde byl pan náměstek Franěk. Jeho úsek je opravdu špičkový, to musím říct, že legislativci se tu povedli a skutečně jsou zanícení. Měli teď nejvíc práce a obdivuji je, jak to zvládají. A připravené to mají. Teď je otázka, jestli na to budou peníze. Bude se vyjednávat. Nejdříve chci zvednout notáře, protože tam je to také zastaralé a zaslouží si to. Je to věc vyjednávání s paní vicepremiérkou Schillerovou, až se bude sestavovat rozpočet. Teď máme problém i se znalci. Zákon už běží a najednou nebudou peníze na zvednutí znalců. Přichází krize a bude se seškrtávat.

Nenapadlo někoho sáhnout na platy soudců a státních zástupců?
Napadlo. Ale ještě to nebylo nahlas vyřčeno. To bude samozřejmě křik, protože jsou nezávislí. Ona paní kolegyně Maláčová už předkládá snížení našich platů. Já už v této republice zažila leccos. Umím si to i představit, že půjdeme s platem na půlku. Ale neumím si představit, že nesete odpovědnost s platem na půlce, všichni vám nadávají, všichni všechno chtějí a někteří soudci a státní zástupci budou mít „havaj“ za pomalu třikrát tolik. A ještě mají automat, který jim to bude automaticky zvedat a tady se to zmrazí. Ale úvahy o snižování platů v justici byly.

Vaše?
Ne, moje ne. Ale v kuloárech to běží, komu všemu by se dalo na platy sáhnout. Protože republika dostane samozřejmě zabrat. Každý bude všechno chtít a teď na to nebude. Zákulisní úvahy tam jsou, ale pan premiér zatím nepřipustil, aby se sáhlo na platy státních zástupců a soudců. Ale otázka bude nastolena, jakmile se sáhne na ty druhé.

Klasik by řekl, že i státní zástupci a soudci mají mít vatu.
Vatu mi už proboha nevyčítejte, to je běžný výraz pro rezervu. Doma taky musíte mít vatu. Když vám v zimě odejde kotel a musíte koupit nový, potřebujete rezervu.

Velkým tématem je také snaha o větší elektronizaci justice. Jak s ní pokračujete? Které projekty chystáte a které se třeba budou muset zastavit kvůli financím?
Tady nám pomohla koronakrize. Už loni na podzim jsme se byli podívat u kolegů v Bavorsku, protože tam mají elektronický spis. Ukazovali nám to a je to perfektní.

Ministryně Benešová se svými náměstky Michalem Fraňkem a Klárou Cetlovou Foto: archiv

Zvládnou to i starší generace?
Ano, tam jsou na podatelně i starší dámy a frčelo to tam. Němci byli velmi ochotní, vše nám ukázali a přivezli jsme si know-how. Pak do toho přišla koronakrize a my jsme pochopili, že toto je nezbytně nutné. Sama jsem se naučila dělat videokonference a ovládat Skype, to jsem také neuměla. Generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal nám dnes říkal,  že zájem o návštěvy ve věznicích je na 20 procentech oproti situaci před koronavirem. Rodinám se zřejmě líbí, že mohou využívat Skype a nemusí dojíždět. A když ještě s sebou berou děti, pro které to není vhodné prostředí, tak jsou pro ně návštěvy pomocí Skype lepší. A my jim to dopřáváme, uvolnili jsme peníze, aby se Skype dostal téměř všude. Ale přeci jenom jsou věznice, kde to nemají. To budu podporovat. A projekty máme: elektronický soudní spis, teď se dělá veřejná zakázka na insolvenční rejstřík, na zveřejňování soudních judikátů. Pak tu máme elektronizaci soudních síní, pořizování zvukových záznamů. Tam jsme docela daleko. Se skluzem jsme nasadili do rutinního provozu i elektronický generátor přidělování věcí na insolvence.

A jak to vidíte se zákonem o hromadných žalobách resp. o hromadném řízení? Návrh se zasekl v Poslanecké sněmovně a teď se mluví o tom, že by se mohl využívat na žaloby pro odškodňování kvůli koronaviru.
Toho by se zákon netýkal, to by nebylo možné žalovat, to vylučuji. Týká se to hlavně tzv. šmejdů, tam to pomůže. Protože každá babička nyní musí podávat žalobu zvlášť a toto by hodně pomohlo. Já jsem nad tím hodně přemýšlela. To je dítě doktora Pelikána, tak jsme to tu hodně diskutovali. Je to moderní prvek přivezený ze zámoří. Nemáme to vyzkoušené, ale myslím si, že je to dobré. Když se posuzovala pro a proti, tak jsem tomu dala zelenou. Je to před prvním čtením. Já mám teď ve sněmovně deset věcí v prvním čtení a pořád se to nehýbe, protože upřednostňují poslanecké návrhy, které se zamítají a ty vládní se strkají dozadu. Všeobecně všichni ministři to takto mají. S výjimkou několika jedinců, co jsou „vícepremiéroví“. Ale jinak kolem toho čekám velkou diskuzi, to samé bude s exekučním řádem.

Také tam máte klíčovou novelu zákona o soudech a soudcích.
Také a celou řadu implementačních věcí. Teď jsem dělala takovou inventuru – máme tam dvě věci ve třetím čtení, dvě věci ve druhém čtení a deset věcí před prvním čtením. To je hodně. A to ještě čeká něco na vládě. Hodně se teď legislativě věnuji. Po napadení ze strany pana Moravce v ČT, že je LRV je legislativní samoobsluha, na schůze Legislativní rady vlády opravdu chodím, jak to jenom jde.

Petr Angyalossy také České justici řekl, že ho bude zajímat, jak daleko jsou práce na trestním řádu.
Emoce se kolem toho uklidnily. Jak v komisi máte hodně takových těch velikánů a osobností a vědců, tak oni mají ve zvyku, že si každý prosazuje svůj názor. Před dvěma týdny jsme to probírali s předsedou trestního kolegia, doktorem Púrym. Říkal, že to je nadějné a mělo by to být do konce roku. To by byl posun. Samozřejmě se může leccos stát.

Už jste dostali odpověď od Nejvyššího státního zastupitelství ohledně kontroly v teplické věznici kvůli Davidovi Rathovi?
Nedostali. Bude to také předmětem pracovního setkání s nejvyšším státním zástupcem. Protože není možné, aby dělali dva měsíce kontrolu skončené věci. A závěry žádné, jen šedesátistránkové elaboráty.

V polovině června budou na Nejvyšším správním soudu projednávat vaše kárné žaloby na dvě státní zástupkyně z případu Postoloprty. Pojedete tam jako kárná žalobkyně?

Poslanec Michálek s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou Foto: archiv

To nevím, podle toho, jaký bude program v Poslanecké sněmovně.

I tam měl dát pan NSZ stanovisko, prý jste ho už dostala.
Ano, dávno. Je velmi kritické.

Jak vůči dozorové, tak dohledové státní zástupkyni?
Řekla bych, že je velmi kritické. A dnes jsem měla ve spisové službě vyjádření ohledně dohledové státní zástupkyně. Poslali nám to na vědomí. Když bude čas a možnost, tak na to řízení pojedu. Ale zákony jsou přednější, ve sněmovně mě nikdo nezastoupí, u kárného senátu ano.

Postoloprty jsou ale symbolický případ.
Ono je tu symbolických případů, to bych se musela rozkrájet.

V souvislosti s projednáváním žaloby na vládní pandemická opatření u Městského soudu jste řekla, že soudce Štěpán Výborný byl podjatý…
Já jsem neřekla, že je podjatý.

Že by se měl vyloučit pro podjatost.
Ne. Já jsem řekla, že být na jeho místě, tak se vyloučím pro podjatost.

A proč? Jen proto, že má bratra poslance?
Protože nesmí zavdat ani náznaku, nástinu, nějakého podezření.

I Soudcovská unie upozornila, že dle platné legislativy a judikátů, by vyloučení jen z tohoto důvodu nebylo správné.
Já bych byla opatrnější. Jestliže jeho bratr, bývalý předseda KDU-ČSL, den před tím kritizuje v médiích vládu, a on druhý den vynese rozhodnutí, nepůsobí to dobře. Já jsem v tomhle stará škola. Možná, že jsem nemoderní, ale já bych se skutečně vyloučila. To neznamená, že mu to vyčítám.

Pak se ale vystavujete námitce, že se k tomu nemáte vyjadřovat z pozice ministryně.
To bych se nesměla vyjadřovat k ničemu. Také jsem občan a mám právo na vlastní názor.

Eva Paseková, Petr Dimun