Odměny za některé úkony notářů narostou až na dvojnásobek. Foto: Pixabay

Čeští žalobci chybovali, když nechali převést peníze do Polska

Státní zastupitelství chybovalo, když umožnilo převést peníze zajištěné na účtech dvou českých společností s ručením omezením do Polska tamní prokuratuře. Firmy figurovaly v kauze údajného krácení daní, legalizace výnosů z trestné činnosti a neoprávněného podnikání. Jejich stížnostem dnes částečně vyhověl Ústavní soud (ÚS), anonymizovaný nález zpřístupnil na svém webu.

Na firemních účtech byly v roce 2018 různé částky v eurech, polských zlotých a českých korunách. V součtu šlo podle dnešního kurzu přibližně o 19 milionů korun.

Údajnou trestnou činnost páchali podle vyšetřovatelů od roku 2016 Poláci, Češi a Ukrajinci. Prostřednictvím obchodních společností v různých zemích prý zastírali převody peněz pocházejících z podvodného obchodování s minerálními oleji. Dvě firmy, jejichž stížnosti řešil ÚS, ovládal jeden z podezřelých Poláků.

Krajské státní zastupitelství v Ostravě předalo trestní řízení do Polska, což bylo podle ústavních soudců v pořádku, na rozdíl od pokynu k převedení peněz na účet polské prokuratury v Katovicích. Tamní prokuratura zajištěné peníze považovala za důkazní prostředky. Český zákon o mezinárodní justiční spolupráci dovoluje pouze předání podmíněné vrácením důkazu. Vrácení se lze vzdát pouze za situace, kdy tomu nebrání práva třetích osob, což podle ÚS nebylo splněno.

„Takový postup nelze z ústavněprávního hlediska aprobovat, neboť je právě výrazem svévole orgánů činných v trestním řízení a jako takový je nepřípustným zásahem do práva na spravedlivý proces stěžovatelek a jejich práva vlastnit majetek,“ stojí v nálezu. ÚS uložil Krajskému státnímu zastupitelství v Ostravě, aby požádalo o vrácení peněz z Polska.

(čtk)