Místopředseda Krajského soudu v českých Budějovicích Bohuslav Petr Foto: Deník.cz

Policie překvalifikovala nehodu místopředsedy soudu Petra na trestný čin

Policie překvalifikovala únorovou nehodu místopředsedy Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslava Petra na podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykových látek. Informoval o tom Deník. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová zatím do případu nezasáhla a talár soudci zůstává. „K dočasnému zproštění funkce může dojít ve chvíli, kdy buď probíhá trestní stíhání, nebo probíhá kárné řízení, kde je navrženo odvolání z funkce soudce,“ reagoval mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Resort o překvalifikaci zatím nikdo oficiálně neinformoval. „Zatím tedy hodnotit další kroky nemůžeme, ale v každém případě platí, že paní ministryně podání kárné žaloby stejně jako v jiných obdobných případech zvažuje,“ řekl řepka s tím, že ministerstvo si nyní vyžádá aktuální informace.

Autonehoda se podle serveru Dopravniinfodnes.cz stala u obce Dasný 13. února 2020 krátce před čtvrtou odpolední, kdy se vůz místopředsedy Petra měl střetnout s kamionem a dalšími vozy. Policie kvůli události musela odklánět dopravu. Podle informací České justice byla způsobená škoda sto tisíc korun. „Řidič osobního vozidla pravděpodobně nedal přednost nákladnímu vozidlu, které jelo po hlavní komunikaci,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Řidič osobního vozidla, místopředseda jihočeského krajského soudu Bohuslav Petr ale odmítl test na alkohol. Trestní odpovědnost obvykle zakládá dopravní nehoda, při které došlo k závažnějšímu ublížení na zdraví, byla působena úmyslně nebo byla způsobena v těžší opilosti nad jedno promile alkoholu v krvi, či při ní došlo k poškození obecně prospěšného zařízení. Při nehodě soudce Petra nebyl nikdo zraněn, ale svědci vypověděli, že před incidentem jevil v budově soudu známky opilosti.

Svědek Robert Janda poskytl České justici dokonce videozáznam na kterém je vidět příchod manželky místopředsedy Petra, která na soudu rovněž pracuje, jak si stěžuje pověřenému předsedovi krajského soudu Jiřímu Šťastnému, že jejímu manželovi na chodbě „spadly kalhoty“. Petr opilost popírá. „Po nehodě jsem byl otřesen a je pravdou, že jsem odmítl vyšetření a dechovou zkoušku,“ sdělil už dříve České justici s tím, že v osudný den měl dovolenou a do budovy soudu přijel právě za manželkou a udělalo se mu nevolno.

Řidič kamionu se dechové zkoušce podrobil a podle Deníku před jízdou nepil. Obvinění z trestného činu policisté místopředsedovi soudu ještě nesdělili. „Vyšetřování pokračuje. Policisté pracují na dalších výsleších,“ řekl ve čtvrtek 14. května Jiří Matzner.

Už dříve si ministryně spravedlnosti Marie Benešová zastupujícího předsedu Šťastného pozvala „na kobereček“ a mimo jiné se ho měla ptát i na okolnosti vypsání místopředsedovy dovolené. Televize Prima uvedla, že ji měl Petrovi podepsat údajně až zpětně po nehodě. Její vyjádření k současnému posunu v celé věci Česká justice shání.

Bohuslav Petr šéfoval Krajskému soudu v Českých Budějovicích do roku 2013, poté jej vystřídal Milan Tripes. Nyní působí v pozici místopředsedy soudu pro věci civilní.

Eva Paseková