Bývalá ústavní soudkyně Vlasta Formánková Foto: Eva Paseková

Šéfovat plzeňskému krajskému soudu chtějí místopředsedové, zvažuje to i bývalá ústavní soudkyně Formánková

Novým předsedou či předsedkyní Krajského soudu v Plzni (KS) by se mohl stát některý z jeho místopředsedů a místopředsedkyň. České justici záměr účastnit se výběrového řízení potvrdil místopředseda občanskoprávního úseku Jiří Levý. Kandidaturu ovšem nevyloučila ani bývalá ústavní soudkyně Vlasta Formánková.

Výběrové řízení na předsedu KS vyhlásila ministryně spravedlnosti Marie Benešová začátkem dubna s tím, že termín pro podávání přihlášek
do výběrového řízení je 7. května.  Ústní pohovory s kandidáty pak začnou pravděpodobně po 25. květnu, kdy mají proběhnout s uchazeči o vedení tří krajských soudů, v jejichž případě byl proces výběru pozastaven opatřeními v souvislosti s pandemií koronaviru.

Zatím jako jediný výslovně potvrdil záměr kandidovat místopředseda KS v Plzni Jiří Levý. Ten přišel na KS před šesti lety z Okresního soudu Plzeň-město, který 15 let vedl jako předseda. „Přihlášku jsem zatím nepodal, ale hodlám tak učinit,“ reagoval na dotazy ohledně zájmu o funkci.

O funkci předsedy plzeňského krajského soudu vážně uvažuje také jeho místopředseda pro správní soudnictví Alexandr Krysl, který u KS působí od roku 2007 a jako soudce začínal v roce 2004 u Okresního soudu v Chebu. „Přihlášku jsem zatím nepodal. O podání přihlášky ale vážně uvažuji,“ řekl České justici.

Zvažuje to i místopředsedkyně KS Soňa Kacovská. „Přihlášku do výběrového řízení na pozici předsedy Krajského soudu v Plzni jsem zatím nepodala, případnou účast ve výběrovém řízení zvažuji,“ uvedla.

Účast ve výběrovém řízení však na dotaz České justice nevyloučila ani bývalá ústavní soudkyně Vlasta Formánková. „Otázkou kandidatury se tak trochu zabývám,“ uvedla pro Českou justici Formánková, která byla ústavní soudkyní v letech 2005-15 a nyní opět působí u KS v Plzni.

Benešová zároveň hledá kandidáty do vedení Krajských soudů v Ústí nad Labem, v Českých Budějovicích, v Ústí nad Labem a na Městský sodu v Praze.

Petr Dimun