Soudní síň Městského soudu v Praze Foto: AIP architekti

Vést Městský soud v Praze chtějí Kadlec a Princ, Bradáčová to zvažuje

Do čela Městského soudu v Praze (MS) chtějí kandidovat jeho trestní místopředseda Jan Kadlec či předseda Obvodního soudu pro Prahu 1 (OS) Michal Princ. O účasti ve výběrovém řízení uvažuje i další místopředsedkyně největšího tuzemského krajského soudu Simona Bradáčová. Naopak prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová pro Českou justici uvedla, že se určitě nepřihlásí.

Městský soud v Praze nyní vede Libor Vávra, mandát mu končí v říjnu. Přihlášky do výběrového řízení mohou zájemci na Ministerstvo spravedlnosti podávat do 7. května. „Do výběrového řízení na předsedu Městského soudu Praha se hodlám přihlásit. Nijak se tím záměrem netajím,“ reagoval místopředseda Jan Kadlec na dotaz České justice s tím, že vize dalšího směřování soudu chce nejprve představit výběrové komisi. „V obecné rovině mohu uvést, že jako součást nynějšího vedení soudu se na vedení podílím, s jeho koncepcí a směřování souzním a případné změny, ať už v obsahu nebo přístupu k věci, budou z mé strany evoluční nikoliv revoluční,“ dodal. Komisi tvoří zástupci ministerstva a vedení soudů.

Civilní místopředsedkyně MS Simona Bradáčová pak České justici napsala, že účast ve výběrovém řízení zvažuje. Současný šéf MS Vávra uvedl, že žádného konkrétního kandidáta nepodporuje, ale že své kolegy k přihlášce povzbudil, protože podle něj tak bude záruka, že se přihlásí kvalitní kandidáti. Sám prý chce zůstat na MS v odvolacím senátu a „boj“ o jinou funkci nemá v plánu. Žádný další místopředseda soudu svůj zájem instituci vést České justici nepotvrdil – celkem jich zde působí osm.

Podobně, jako místopředseda Kadlec, reagoval šéf OS pro Prahu 1 Michal Princ, který potvrdil svůj zájem o vlivnou funkci. „Své záměry, cíle a opatření k jejich dosažení předestřu v rámci výběrového řízení postupem upraveným v příslušné Instrukci. Sdělovat je jiným způsobem nepovažuji za vhodné,“ reagoval na dotaz České justice. Princ se specializuje na civilní agendu.

Šéf MS v Praze Vávra Foto: Jiří Reichl

Kandidaturu jednoznačně odmítla prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, která na městský soud přišla z Nejvyššího správního soudu. „Na podzim mi končí mandát prezidentky Soudcovské unie a o žádné vedoucí funkci v justici nyní opravdu neuvažuji. O správu justice se ale samozřejmě budu zajímat i nadále,“ uvedla.

Zájemci o funkci předsedy musí být soudci s minimálně osmiletou praxí. Pětičlenná výběrová komise, kterou sestaví ministryně, bude při pohovoru zkoumat jejich odborné, organizační a řídící schopnosti.

MS má celkem tři pracoviště: ve Spálené ulici na Novém Městě (hlavní budova, věci občanskoprávní a trestní) a ve Slezské ulici na Vinohradech (věci obchodní a správní; až do září 2018 byl správní úsek v Hybernské ulici na Novém Městě). Centrální spisovna soudu, kterou využívají i pražské obvodní soudy a další justiční složky, se nachází v Hostivici u Prahy.

Soud rozhoduje především o odvoláních proti rozhodnutím pražských obvodních soudů a sám rozhoduje jako soud prvního stupně ve specializované agendě (nejzávažnější trestné činy, insolvenční řízení, spory ve věcech obchodních korporací, hospodářské soutěže, duševního vlastnictví apod.), o odvoláních pak rozhoduje Vrchní soud v Praze. Vzhledem k působnosti v obvodu hlavního města je také významným správním soudem.

Eva Paseková, Petr Dimun