Laura Codruta Kövesiová z Rumunska Foto: Wikipedia

Soud: Evropská protikorupční prokurátorka byla v Rumunsku odvolána neprávem

Rumunsko porušilo práva bývalé protikorupční prokurátorky Laury Kövesiové, když ji před dvěma lety tehdejší vláda předčasně zbavila funkce. Rozhodl o tom rozhodl Evropský soud pro lidská práva. Podle něj se nadcházející šéfce prokuratury Evropské unie nedostalo v její zemi spravedlivého procesu a bylo ji upřeno právo na svobodné vyjadřování.

Soud konstatoval, že Kövesiová byla v červenci 2018 propuštěna kvůli svým veřejným vyjádřením. Mimo jiné kritizovala návrhy zákonů, které podle jejího mínění ohrožovaly boj proti korupci, stojí v rozsudku. Kvůli vyšetřování rumunských vrcholných politiků čelila 46letá právnička silnému tlaku vládních socialistů a liberálů.

Vyšetřování vedené Kövesiovou vedlo k odsouzení desítek rumunských politiků, včetně kdysi mocného šéfa Sociálnědemokratické strany (PSD) Liviu Dragney. Její předčasné odvolání tehdejší vládou přičítali kritici právě Dragneovu vlivu.

Kövesiová verdikt přivítala. „Všichni víme, že mé odvolání bylo součástí kampaně na zastrašení soudního systému, pokusem o oslabení boje proti korupci,“ citovala ji agentura DPA. Dodala, že rozhodnutí soudu bude symbolickým zadostiučiněním pro všechny rumunské státní zástupce a soudce, kteří byli v uplynulých letech šikanovaní.

Evropský soud pro lidská práva se sídlem ve Štrasburku není institucí Evropské unie, nýbrž Rady Evropy. Ta vznikla v roce 1949 a je založena na mezivládní spolupráci 47 zemí. Zabývá se ochranou lidských práv, usiluje o posilování demokracie a principů právního státu.

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) má začít fungovat do konce letošního roku. Kövesiová funkci jeho šéfky získala ve výběrovém řízení přes odpor bývalé rumunské vlády. Česká justice už dříve přinesla profil její kariéry. Prokuratura bude vyšetřovat a stíhat trestné činy proti finančním zájmům EU, tedy především zneužívání unijních fondů, ale také velké přeshraniční podvody s daní z přidané hodnoty či financování mezinárodního terorismu. Podílí se na něm 22 států EU, včetně Česka.

(čtk, epa)