Petra Angyalossyho jmenoval prezident Miloš Zeman Foto: Pražský hrad

Zeman jmenoval Petra Angyalossyho předsedou Nejvyššího soudu

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval nového předsedu Nejvyššího soudu (NS). Stal se jím soudce Petr Angyalossy. Hrad jméno tajil do poslední chvíle, o kandidatuře Angyalossyho už dříve jako první informovala Česká justice. Funkce se uvolnila letos v únoru, kdy se dosavadní šéf soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. Soud nyní řídí jeho místopředseda Roman Fiala. Zeman Angyalossymu popřál hodně štěstí. Ruku si s ním nepodal, což zdůvodnil opatřeními proti šíření koronaviru. „Je to pro mě velká čet, že mi do rukou byla vložena taková důvěra. Justicí žiji řadu let,“ řekl Angyalossy po svém jmenování.

Zeman na Pražský hrad pozval expředsedu Nejvyššího soudu a nyní soudce Ústavního soudu Pavla Šámala, předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, ale i předsedu Nejvyššího správního soudu Michala Mazance. Ceremoniálu se zúčastnila i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která do poslední chvíle nevěděla, koho Zeman vybral. „Chtěl bych vám popřát radost z jízdy na motocyklu Harley,“ řekl Zeman Angyalossymu v narážce na jeho koníček a vyslovil přání, aby se na Nejvyšším soudu nekupily spisy. „Pokud narůstají nedodělky a existují soudci, kteří jsou obklopeni nevyřízenými spisy, není to pro soudcovský stav dobré. Věřím, že i vy přispějete k tomu, aby se počet nevyřízených spisů snižoval,“ dodal Zeman.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Pražský hrad

Prezident zároveň mluvil o čtyřech kandidátech, mezi kterými vybíral. Podle informací České justice byli ve hře předseda trestního kolegia František Púry a soudci Jiří Pácal, Petr Šabata a Blanka Roušalová. „U každého jsem si prostudoval jeho životopis a rozhodl se, jak jsem se rozhodl,“ uvedl prezident. Dodal, že Angyalossyho si na soud vybral předchozí předseda Šámal. Jednání travala asi měsíc. „Věřím, že budete pokračovat v jeho práci,“ uvedl Zeman. S Angyalossym se před jmenováním sešel pouze jedenkrát, předtím s ním jednala Kancelář prezidenta republiky, respektive Vratislav Mynář. „Byl to i pan kancléř,“ uvedl nově jmenovaný předseda.

Angyalossy chce zrychlit rozhodování soudu a posilovat důvěru lidí v justici. Dalším úkolem je generační obměna soudu. „Považuji za velice vhodné pokračovat v tom, co započal předseda Pavel Šámal,“ uvedl po svém jmenování. Chce také dokončit práci na Etickém kodexu pro soudce, který doporučuje České republice přijmout protikorupční skupina Rady Evropy GRECO.

Podle Tomíčka si Angyalossy jako jednu z priorit stanovil další zkracování dovolacího řízení. Chce vytvářet podmínky, aby dále klesal počet nedodělků evidovaných jednotlivými senáty, zvláště pak v občanskoprávním a obchodním kolegiu, které je zatížené víc než trestní.

Za rok 2019 činila průměrná délka dovolacího řízení v civilních věcech u NS asi 196 dnů, v trestních věcech jen 45 dnů.

NS prochází generační obměnou. Angyalossy se chce osobně zasadit o pečlivý výběr nových soudců, kteří v dalších letech nahradí ty, co budou z Nejvyššího soudu odcházet po dovršení věkové hranice 70 let.

O nominaci nového předsedy Nejvyššího soudu jsme psali zde.

Koníčkem Angyalossyho je jízda na motorce Foto: AEQUITAS

Angyalossymu, absolventovi Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, je čerstvě 56 let. Soudcem je od roku 1996, kdy začínal u Okresního soudu v Olomouci, odkud po třech letech přešel na Krajský soud v Ostravě. V roce 2004 se stal soudcem Vrchního soudu v Olomouci, kde působil i v pozici tiskového mluvčího soudu. „Trestní právo bylo pro mě nejprve takovou teoretickou kategorií práva, se kterou jsem neměl žádné bližší kontakty a zkušenosti. Až čekatelská praxe mi je začala přibližovat i z praktického hlediska. Náhoda však pomohla tomu, že jsem se nakonec po justičních zkouškách stal trestním soudcem. Vyvstala totiž potřeba obsadit trestní senát na Okresním soudu v Olomouci a tehdejší předseda soudu (trestní soudce) si z nově jmenovaných soudců na jeho soud vybral právě mě, abych se ujal trestního senátu,“ popsal už dříve Angyalossy svou cestu do justice. Dnes ale zdůraznil, že ani civilní právo mu není cizí a z této oblasti byla i jeho disertační práce.

V témže rozhovoru také uvedl, že je mu soudcovská práce koníčkem. „Neznám člověka, který by neměl nějakého koníčka, díky kterému si tzv. dobíjí baterky. Mým největším koníčkem je právě má práce, poslání soudce. V životě jsem měl to štěstí, že se mi podařilo splnit si svůj profesní sen, takže vlastně bych ani nepotřeboval jiného koníčka,“ uvedl.

Jako soudce různých stupňů rozhodoval Angyalossy také několik známých kauz. V říjnu 2012 například jako šéf senátu vrchního soudu zpřísnil trest exposlanci Petru Wolfovi, stíhanému za zneužití státní dotace. V roce 1997 soudil na okresním soudu kauzu tři majitelů nakladatelství Votobia, kteří se byli kvůli vydání kuchařky Vaříme s konopím stíháni ze šíření toxikomanie. Angyalossy je nejprve osvobodil, po zrušení verdiktu odvolacím soudem pak vynesl podmínku. Případ nakonec ukončila prezidentská amnestie z února 1998.

Funkce šéfa Nejvyššího soudu byla volná přesně tři měsíce po odchodu Pavla Šámala k Ústavnímu soudu Foto: Pražský hrad

Čtěte také:Soudce Nejvyššího soudu Petr Angyalossy: Ročně nastudujeme asi 90 tisíc stran

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) doporučila za Šámalova nástupce Roberta Fremra z Mezinárodního trestního soudu. Toho nakonec podle informací české justice zamítl sám Miloš Zeman. Benešová dne uvedla, že jméno nového předsedy pro ni bylo překvapením. „Svého kandidáta, pana doktora Fremra, jsem transparentně představila. Ale v tomto případě není pan prezident vázán mým doporučením. Rozhodl se na základě svých úvah. Jeho volbu respektuji a jsem zvědavá, s čím pan předseda Angyalossy českou justici obohatí. Některé zajímavé nápady dnes již představil,“ sdělila ministryně.

“ Nejlepší zůstal stranou,“ vyjádřila se k neúspěchu Fremra bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová s tím, že Fremr nabízí i zkušenosti se správou soudu díky své funkci místopředsedy ICC. Evidentně nejlepší tak podle ní zůstal při výběru prezidenta stranou. „Není to o konkrétní osobě, ale vycházím z názoru, že je-li tu takto nepochybně o koňskou délku vpřed vyprofilovaná osobnost, tak jakékoliv jiné jmenování vzbuzuje tyto pochybnosti a je signálem o politizování funkce předsedy Nejvyššího soudu,“ dodala.

O výběru a jmenování předsedy NS rozhoduje prezident. Jedinou podmínkou je, že musí vybírat ze stávajících soudců NS. Funkční období předsedy je desetileté.

Způsob, jakým Zeman vybírá nového předsedu NS, kritizovala v rozhovoru pro Lidové noviny prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová jako netransparentní a nedůvěryhodný.

Když v roce 2015 kvůli důchodovému věku oznámila rezignaci dlouholetá předsedkyně NS Iva Brožová, Zeman jmenoval Šámala dva dny nato.

Eva Paseková, čtk