Ilustrační foto: archiv

Vláda odložila jednání o Istanbulské úmluvě

Jednání o takzvané Istanbulské úmluvě, kterou Česká republika podepsala v květnu 2016, vláda odložila. Původně dokument zařadila na program dnešního jednání v pátek jako dodatek. Na twitteru o odložení informoval místopředseda a šéf poslanců opoziční KDU-ČSL Jan Bartošek.

Istanbulská úmluva z roku 2011 odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Státy se v ní zavazují k uzákonění opatření proti násilným výpadům a k prevenci, ale také k vyčlenění peněz na pomoc obětem i na práci s pachateli.

ČR úmluvu podepsala v květnu 2016, musí ji ale ještě ratifikovat Sněmovna a Senát a podepsat prezident.

V Česku úmluva vyvolává silné emoce. Podle kritiků, k nimž patří konzervativci či katolická církev, není taková dohoda potřeba a postavila by muže a ženy proti sobě. Podle zastánců by naopak zdůraznila nepřijatelnost násilí a ukotvila poskytnutí pomoci.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková v dubnu uvedla, že by kabinet mohl Istanbulskou úmluvu projednat v létě. Podle ní skončilo připomínkové řízení před Velikonocemi.

O tom, že vláda projedná ratifikaci Istanbulské úmluvy, o stanovisku Nejvyššího soudu a Nejvyššího státního zastupitelství jakožto i o podpůrném stanovisku Rady Evropy, informovala Česká justice zde.

(čtk, ire)