Exministr Ivan Langer Foto: archiv

Fortuna se omluvila Ivanu Langerovi za „korupční sázku“ s jeho jménem

Sázková společnost Fortuna se omluvila politikovi ODS a bývalému ministru vnitra Ivanu Langerovi za sázku, kterou vypsala v souvislosti s jeho předvedením na policii v říjnu 2015. Lidé si mohli vsadit na to, jestli bude Langer obviněn z korupce a zda u něj policisté najdou peníze v krabici od vína, v matraci nebo v nádržce záchodu. Politik nakonec nebyl policií z ničeho obviněn a soud nařídil Fortuně, aby mu vyplatila odškodné 70.000 Kč a omluvila se mu. Firma nyní omluvu zveřejnila na webu, upozornil server E15.cz.

Fortuna se Langerovi omlouvá za to, že použila jeho jméno v kurzových sázkách zveřejněných 14. října 2015. „Zejména se omlouváme za sázky, zda bude Ivan Langer obviněn z korupce, zda policie oznámí nález peněz u něj v krabici od vína nebo v krabici od bot či v nádržce na WC, v matraci, v polštáři nebo v peřině či zda bude obviněn z krádeže jízdního kola nebo z vlastizrady,“ píše se v testu na webu sázkové kanceláře. Fortuna se Langerovi omluvila i za výroky svých zaměstnanců v tiskové zprávě, která vypsanou sázku provázela.

Langera zadržela policie v polovině října 2015 spolu s několika dalšími lidmi v souvislosti s vyšetřováním olomoucké korupční kauzy Vidkun. Ta podle kriminalistů odkryla klientelistické vazby mezi policisty, podnikateli a politiky. Policisté u Langera provedli domovní prohlídky, exministr ale nebyl z ničeho obviněn, na policii vypovídal pouze jako svědek.

Langer se s Fortunou kvůli vyhlášené sázce soudil o pět milionů korun za zásah do jeho osobnostních práv. Loni v září mu soud přiznal odškodnění 70.000 Kč a omluvu. „Soud neupírá právo žalované vypisovat sázky na události veřejného zájmu,“ uvedla tehdy soudkyně Iveta Nedozrálová s tím, že by sázky neměly být dehonestující. Letos v červnu verdikt potvrdil i odvolací soud, ke kterému se Fortuna odvolala.

(čtk)