Věci zabavené při razii Foto: NAKA

Výsledek mezinárodní razie proti extremismu: Zabavené lahve od vína, cédéčka, oblečení a počítač

Mezinárodní razie slovenské Národní kriminální agentury a české Národní centrály proti organizovanému zločinu z uplynulého týdne, zaměřená proti extremistům, skončila diskutabilním výsledkem. Například u bubeníka slovenské skupiny Krátký proces v českém Děčíně policie zabavila pouze lahve od vína, cédéčka, oblečení a počítač.

Vyšetřovatel slovenské Národní kriminální agentury (NAKA) obvinil Karla P., Rastislava R., Tomáše F., Josefa P., Radovana K., Radoslava V., Roberta T., Marka V. a Petra S. ze zločinu výroby extremistických materiálů a z pokračujícího zločinu rozšiřování extremistického materiálu. To je výsledek mezinárodní policejní razie proti extremismu, která se minulý týden odehrála na Slovensku a v České republice. Obvinění se podle policie měli podílet na výrobě hudebních alb s extremistickou tématikou. „Při domovních prohlídkách jsme zajistili předměty a věci s extremistickou tématikou… …Vzhledem k probíhající vyšetřování se nyní k věci blíže nelze vyjadřovat,“ uvedla NAKA na své facebookové stránce.

Mediálně značně podporovaná razie ovšem skončila diskutabilním výsledkem. Jedním z podezřelých z propagace extremismu je český bubeník slovenské skupiny Krátký proces Josef Pokorný z Děčína. Tedy s velkou pravděpodobností onen slovenskou policií obviněný Josef P. Detektivové u něj zabavili pouze ve své podstatě veřejně dostupné věci.

Při domovní prohlídce v Děčíně-Bynově Josef Pokorný policii navrhl, že sám dobrovolně vydá věci, o které se detektivové pravděpodobně zajímají. NCOZ přesto provedla domovní prohlídku a to jako neodkladný úkon.

Zpěvák kapely Krátký proces Rostislav Rogel Foto: FB

„Předchozí výslech (podle paragrafu 84 – pozn. red.) podezřelého Josefa Pokorného byl realizován před samotným provedením domovní prohlidky dne 11. 8. 2020. V rámci tohoto výslechu Josef Pokorný uvedl, že se k předmětu trestního řízení nechce vyjadřovat a je ochoten vydat věci, které jsou důležité pro trestní řízení,“ stojí v protokolu o domovní prohlídce. Tu provádělo šest policistů NCOZ plus svědek.

Hrnek s obrázkem ženy Hitlera

„Ke skupině Krátký Proces mám doma v obývacím pokoji čtyři láhve s logem Krátkého procesu, z nichž tři jsou prázdné a pouze jedna neotevřená. Dále mám na lednici v kuchyni magnet ve tvaru loga skupiny a v dětském pokoji mám jeden kus CD Krátkého pocesu s názvem Hyeny. Dále mikinu s logem skupiny Krátký Proces, tři trička s krátkým rukávem s logem skupiny Krátký Proces a jedno tílko s logem skupiny Krátký Proces. Tyto věci dobrovolně vydám policii. Možná mám ještě nějakou hudbu od Krátkého procesu v počítači Acer červené barvy, který mám v obývacím pokoji. Jinak používám ještě notebook přítelkyně, který je také v obývacím pokoji. Oba počítače vydám dobrovolně policii k provedení bitové kopie,“ sdělil policistům Josef  Pokorný. Při domovní prohlídce pak policie ještě zabavila červený hrnek s vyobrazením ženy Adolfa Hitlera, dvě trička s krátkým rukávem, kraťasy a 6 LP desek.

Zabavené desky hudebních kapel Foto: NAKA

„Na hudebních albech s názvem Slovanská jednota a Na prach se nachází písně hudební skupin Krátký proces, které ve svých textech obsahují programy anebo ideologie skupin a hnutí, které směřují anebo v minulosti směřovaly k potlačení základních lidských práv a svobod jako i hájící, podporující nebo podněcující nenávist… …Nahrávání hudebních alb s názvem Slovanská jednota a Hyeny se zúčastnil i Josef Pokorný jako bubeník, který vystupoval i na živých koncertech kapely,  zejména v Budapešti. V roce 2017 bylo rozhodnuto o administrativním vyhoštění Josefa Pokorného a uložení zákazu vstupu na území Slovenské republiky na tři roky z důvodu, že ohrožoval veřejný pořádek tím, že měl jako člen hudební skupiny Violence Station vystoupit na akci navštěvované přívrženci pravicového extremismu,“ stojí v nařízení k domovní prohlídce.

Policejních akcí proti extremistům v poslední době přibývá, nezřídka kdy mají podobu takzvaného rybaření: policie si vymůže domovní prohlídky a čeká, co všechno při nich nalezne.
Naposledy česká NCOZ zasahovala v Brně ve vydavatelství Guidemedia. Nakladatelství vydává mimo jiné dětskou knihu Jedovatá houba nacistického spisovatele Ernsta Hiemera. V jejím popisu se píše, že se jedná o „klasické antisemitské dílo”. V minulosti stanuli majitelé společnosti Pavel Kamas a Lukáš Novák u soudu kvůli knize Hitlerovy projevy. Dvojici vydavatelů policie obvinila z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, a to v souvislosti s vydáním knihy Adolf Hitler: Projevy. Nejvyšší soud ale nakonec v červnu vydavatele zprostil obžaloby. Zkonstatoval, že kniha shrnuje originální historické texty. Pro současné radikály pak prý sice může být Hitlerova ideologie výchozím bodem, těžko ji ale mohou přímo aplikovat.

Kritika policie

Poslední policejní akce policie proti extremistům sklidila vlnu kritiky, mimo jiné proto, že obviněn při ní byl i bubeník populární slovenské skupiny Horkýže Slíže a spolumajitel nahrávacího studia, v němž měly vznikat nahrávky Krátkého procesu, Marek Viršík. Toho se na Facebooku zastala řada přátel a fanoušků. „Přátelé také máte dojem že by Marek Viršík mohl být fašista, jak se domnívá slovenská policie? Že by si vždy když se mu podaří zachránit nějakého zuboženého pejska tak si odskočil někal zahajlovat nebo si někam pověsil obrázek s fašistickou tématikou?“ napsal například Pavel Novák.

Skupina Horkýže Slíže po propuštění svého bubeníka z výslechu zveřejnila na facebookovém profilu následující prohlášení. „V úterý to byla metelice. Zadržení, výpověď a propuštění. Mělo to rychlý spád a Marek i my ostatní máme o historku víc. Jakýkoliv extremismus k Slížům nepatřil, nepatří a nikdy patřit nebude! Děkujeme všem za podporu. Koncerty budou. Marek bude!“ uvedla kapela na sociální síti.

Jan Hrbáček