Zesnulý Stanislav Brei Reprofoto: youtube

Náhle zemřel aktér jedné z největších afér zpravodajských služeb

Na sklonku srpna náhle zesnul jeden z klíčových aktérů jedné z největších afér zpravodajských služeb, známé jako kauza Srba alias Český dům Stanislav Brei. Původem voják, později příslušník vojenské rozvědky a provozovatel hotelu Český dům v Moskvě, zemřel po nehodě 21. srpna v na motocyklu. Podle informací České justice si měl při nehodě „jen“ zlomit ruku, ale později zemřel v nemocnici.

Stanislav Brei byl spolu se svým někdejším kolegou z armádní rozvědky Karlem Srbou jednou z hlavních postav aféry nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě, která hýbala českými médii v roce 2002. Později se přetavila v údajný pokus o vraždu novinářky Sabiny Slonkové.

Sedmapadesátiletý Stanislav Brei náhodně zemřel 21. srpna po nehodě na motocyklu. Při ní si měl podle informací České justice „jen“ zlomit ruku, ale později v nemocnici za dosud nevysvětlených okolností zemřel.

„Kamarádi, výsadkáři a bývalí příslušníci 22. výsadkové brigády. Máme pro vás jednu smutnou zprávu. Ve věku 57 let zemřel náhle náš kamarád, bývalý výsadkář a i účastník jednoho z našich pořádaných pochodů Stanislav Brei. Se Standou jsme se poprvé potkali v době, kdy jsem nastoupil ke studiu na VVŠ PV LS do Vyškova a to již v roce 1983. Tak jako i on, tak i já jsem přestoupil ve druhém ročníku na průzkumnou specializaci a potkávali jsme se společně jeden rok na stejné budově průzkumného oboru a provedli společně na svazarmovském letišti ve Vyškově seskoky na OVP – 68. Po mém vyřazení v roce 1987 se naše cesty opět setkali v Prostějově u 22. výsadkové brigády. V té době už byl Standa kapitán a jako velitel roty byl uznávaným důstojníkem a jeho vojáci k němu vždy vzhlíželi s obrovským respektem.  Někdy v letech 1989/1990 Standa odchází z Prostějova od vojenských výsadkářů a jde již jinou cestou. Stando budeš nám tady chybět a pevně věřím, že si na Tebe vzpomene spoustu kamarádů, ale i vojáků ze základní vojenské služby, se kterými jsi přišel do kontaktu. Rodině hlubokou a upřímnou soustrast. Jednou výsadkář – navždy výsadkář,“ napsal facebookovém profilu Červené barety Breiův kolega z armády Jindřich Starý junior.

Obří kauza a vražda novinářky

Stanislav Brei vedl před dvaceti lety hotel Český dům v Moskvě. Karel Srba tehdy pracoval oficiálně jako sekretář ministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD). Oba bývali příslušníky vojenské rozvědky. Hotel Český dům byl pro tajnou službu strategickým objektem, protože se v něm odehrávala řada schůzek českých podnikatelů i státních úředníků s ruskými protějšky.

Společnost Český dům, které ministerstvo s požehnáním Kavana pronajalo hotel bez jakéhokoli výběrového řízení, měla jedinou povinnost: ročně odvádět státu dvacet osm milionů korun. Smlouva jí ale umožňovala, aby sama na dalším pronájmu vydělávala mnohem víc. Poté, co si správu domu převzal zpět stát, vydělal prý na Českém domu 80 miliónů ročně.

Smlouva o pronájmu byla pro stát tak nevýhodná, že se od ní tehdy distancovali i někdejší Kavanovi straničtí kolegové: například tehdejší velvyslanec v Moskvě Jaroslav Bašta či náměstek ministra financí Jan Mládek.

Objevovaly se mimo jiné informace, že v kauze šlo o zpravodajskou operaci. Společnost Hotel Český dům nebyla registrovaná v Rusku, používala účet zastupitelského úřadu v Moskvě, neplatila ruským úřadům daně a využívala výhodu, která náleží jen diplomatickým misím – nakupovala neproclené a nezdaněné zboží.

Karel Srba v minulých letech tvrdil, že Breiova firma byla krycí společností rozvědky a Český dům měl sloužit k získávání černých peněz pro vojenskou špionáž. Důkazy pro toto tvrzení nepředložil a rozvědka to vždy tvrdě popírala.

Breiův kolega Karel Srba si nakonec odpykal 8 let za to, že měl plánovat dodnes ne zcela uspokojivě vysvětlenou údajnou vraždu novinářky Sabiny Slonkové. Slonková na Srbovi a Breiovi v České domě pracovala.

Po odchodu z vězení se Srba v časopise téma rozpovídal se o tom, že sám prý dostal v minulosti úkol zabíjet. A měl prý odstranit šéfa Českého domu v Moskvě – právě Stanislava Breie. Srba působil nejenom na ministerstvu zahraničí, ale i ve vojenské rozvědce, měl krycí jméno, za socialismu byl vyškolen jako armádní průzkumník na diverzní činnost.

„Bylo to v roce 1999. Řekněme, že jeden z vysoce postavených členů vojenské rozvědky mě oslovil v duchu, jestli bych byl jako vlastenec a dlouholetý člen nějaké organizace ochoten pro tuto službu v zahraničí něco vykonat. A že je nutné odstranit pro tuto službu velmi nebezpečného člověka,“ řekl Karel Srba v roce 2014 pro časopis Téma.

Cílem měl prý být právě tehdejší ředitel Českého domu v Moskvě Stanislav Brei. „Údajná záminka byla v tom, že si Brei vzal cizí státní příslušnici, o níž si někdo myslel, že údajně spolupracovala s KGB a spolupracuje s jejími nástupci,“ vysvětloval v rozhovoru dále Srba.

Při návštěvě Moskvy se pak prý s Breiem sešli, znali se ze služby v armádě. „Byli jsme v jedné docela dobré restauraci, dali jsme si dvakrát kvas. Do jednoho někdo přimíchal nějaké svinstvo,“ tvrdí Srba. Napil se a šel zvracet. Zle mu bylo údajně 14 dní.

Srba pak v souvislosti s Českým domem čelil i obvinění, že se jako zaměstnanec ministerstva zahraničí podílel právě ve spolupráci s Breiem na způsobení škody českému  státu ve výši 26 milionů za pronájem komplexu v Moskvě. Znalecké posudky nepotvrdily, že by Česko skutečně poškodili. Případ později skončil kvůli prezidentské amnestii.

Foto Stanislava Breie z armády, na fotce je třetí zleva Foto: archiv

Armáda pak po aféře s nevýhodným pronájmem Českého domu v Moskvě tvrdila, že se se Stanislavem Breiem pro ztrátu důvěry rozloučila.

Ve firmě Hotel Český dům (později přejmenované na Maximus Plus) s Breiem několik let mimochodem působila i známá likvidátorka a konkursní správkyně Helena Horová, která byla x let poté shodou okolností obžalovaná kvůli vyvádění peněz v kauze Pražských služeb. Jméno Horové se později objevilo v médiích také kvůli pomoci rodině exministra vnitra za ČSSD Stanislava Grosse v kauze nejasné půjčky na byt. V případu Jiřího Čunka se pak angažovala na straně obžalovaných v kauze údajného pokusu uplatit korunní svědkyni.

Stanislav Brei o aféře v Moskvě nikdy otevřeně nepromluvil. Zato jeho někdejší kolega Karel Srba ano. Trvá na tom, že vraždu novinářky Slonkové nechystal a že mohl být nepohodlný tehdejšímu premiérovi Stanislavu Grossovi, s nímž prý měl „diametrálně odlišné“ názory. Tomu, že Gross ve chvílích, kdy vážně onemocněl, přijal víru, nevěřil. „Stanislavu Grossovi nevěřím ani to, že se jmenuje Stanislav Gross. Já přijal spíš pokoru,“ dodal Srba pro Téma.

Informace o tom, že se armáda se Stanislavem Breiem po kauze Český dům rozloučila pro ztrátu důvěry ale asi nebude zcela validní. Poslední roky byl totiž Brei zaměstnán jako zástupce ředitele, a později ředitel, lázeňské léčebny Karlovy Vary ve společnosti VOLAREZA – Vojenská lázeňská a rekreační zařízení. V roce 2015 na čas pracoval jako provozní ředitel ve společnosti TOP Hotels Group.

Pohřeb měl sedmapadesátiletý Stanislav Brei v pondělí 31. srpna v pražském krematoriu v Motole.

Jan Hrbáček