Foto: pixabay

V příbramské věznici má 21 vězňů koronavirus, pokračuje testování

V příbramské věznici má 21 vězňů koronavirus, hygienici v zařízení zavedli protiepidemická opatření a pokračují v testování vězňů i personálu. ČTK to řekla mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová. Mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová odpoledne doplnila, že v dalších českých věznicích se nákaza covidem-19 neobjevila.

V příbramské věznici je přibližně tisícovka vězňů a zhruba 300 členů personálu. „Přijímáme další opatření tak, aby se tam nákaza dále nešířila. Tato věznice je fakticky izolována, pozastavili jsme eskorty do i z věznice, návštěvy. Stáhli jsme vězně z pracovišť. Situaci jsme přizpůsobili aktivity vězňů i výdej stravy. Současně probíhá trasování a testování,“ popsala za bezpečnostní sbor Kučerová.

Hygienici otestovali sedm desítek vězňů a nyní dohledávají kontakty nakažených, které bude třeba též otestovat. Ve věznici se podle nich například dezinfikují prostory, vězni s koronavirem jsou izolováni od ostatních. „Další případná opatření budou zavedena podle výsledků testů,“ uvedla Šalamunová. Zatím není jasné, zda vězni s koronavirem vyjížděli pracovat mimo věznici a zda při práci byli v kontaktu s dalšími lidmi.

Kučerová doplnila, že české věznice jsou na obdobné situace připraveny a mají nachystané izolace. „Nemocné vězně umisťujeme na infekční oddělení v naší nemocnici v Brně,“ dodala.

(čtk)