Zákazy jsou podle senátorů neurčité Foto: Pixabay

Návrh na zrušení vládních opatření v maloobchodu bude řešit Fenyk

Návrhem senátorů na zrušení vládních omezení pro maloobchod zavedených kvůli šíření koronaviru se jako soudce zpravodaj bude zabývat Jaroslav Fenyk. Místopředseda Ústavního soudu návrh dostal na stůl podle rozvrhu práce. Rozhodovat o výsledku bude plénum, tedy sbor všech 15 soudců a soudkyň. Na svém webu soud zveřejnil plné znění senátního návrhu.

Senátoři žádají přednostní projednání, což zdůvodňují závažností situace pro podnikatele i vysokým počtem podpisů pod návrhem. Když členové horní komory parlamentu chtějí u soudu zpochybnit nějaký právní předpis, stačí jim deset podpisů. Tentokrát jich shromáždili 63, což znamená více než tři čtvrtiny Senátu.

Žádají zrušit část vládního usnesení z 16. listopadu s omezeními pro maloobchodní prodej a části tří dalších usnesení, která prodlužovala platnost některých opatření, naposledy do 12. prosince. Senátoři také očekávají, že soud o jejich návrhu rozhodne, i když daná opatření v mezičase pozbudou platnost či účinnost, případně jim umožní upravit znění návrhu podle aktuálních okolností.

Zákazy jsou podle senátorů neurčité, přístup k podnikatelům podle kritéria prodávaného zboží je nerovný a diskriminační. Vláda prý nevysvětlila ani nedoložila, že právě ty provozovny, které nařídila uzavřít, jsou epidemickou hrozbou.

Zatímco železářství či květinářství zůstávají otevřené, nákup dětské obuvi nebo zimního oblečení není ve specializovaných kamenných prodejnách možný. Důvody podle senátorů zůstávají záhadou.

„Obdobně je nepochopitelné, v čem je nezbytnější prodej zbraní a střeliva či služby stříhání koček a psů oproti dalším kategoriím zboží a služeb,“ stojí v návrhu.

Ústavní soudci letos dostali už desítky podnětů v souvislosti s jarním a podzimním nouzovým stavem a vládními opatřeními proti koronaviru. Zatím žádnému návrhu ani stížnosti nevyhověli, často je odmítali z formálních a procesních důvodů, také proto, že v mezičase sporné předpisy pozbyly platnost.

(čtk)