Policie pátrá po jednom z obžalovaných v brněnské kauza Stoka -podnikateli Jiřím Hosovi. Repro: policie.cz

Policie pátrá po aktérovi kauzy Stoka

Policie pátrá po brněnském politikovi a jednom z aktérů známé kauzy Stoka Jiřím Hosovi. Podnikatel byl dlouholetým zastupitelem ODS v městské části Brno-sever. Pohřešovaný Hos měl podle obžaloby profitovat na zmanipulovaných tendrech a hrozí mu devítiletý trest za mřížemi.

Policie pátrá po brněnském podnikateli a politikovi Jiřím Hosovi. Pátrání bylo zveřejněno v policejní databázi 3. listopadu. Sedmapadesátiletý Hos byl od roku 2006 radním městské části a od prosince 2013 do března 2015 dokonce místostarostou pro informatiku, školství, kulturu a sport a také investiční výstavbu. Uspěl i v předloňských komunálních volbách ze čtvrtého místa na kandidátce, ale ODS se nakonec do vedení radnice nedostala.

Jiří Hos je jedním z obžalovaných v takzvané kauze Stoka. Dnes byl na druhý pokus propuštěn z vazby hlavní aktér této kauzy, Jiří Švachula. Státní zástupce Radek Mezlík nepodal proti rozhodnutí vazebního soudu stížnost, a proto je usnesení pravomocné. Na Hose na rozdíl od Švachuly vazba uvalena nebyla.

„Je obviněn z účasti v organizované zločinecké skupině, ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a přijetí úplatku. Vazbu jsem v jeho případě nenavrhl, v pátek byl propuštěn na svobodu,“ řekl o Hosovi vloni prvního července státní zástupce Radek Mezlík. Podnikateli dle textu obžaloby hrozí až devítiletý nepodmíněný trest.

Podle obžaloby Jiří Švachula úplatkářský systém na Brnu-střed rozeběhl v listopadu 2014, tedy krátce poté, co byl zvolen do zastupitelstva i rady zmíněné městské části – a rovněž nedlouho poté, co byl přijat do hnutí ANO. Detektivové expolitika označují za vedoucí článek „gangu“ – organizátora, což mu přitěžuje i vzhledem k trestní sazbě. Švachula navíc přes snahy státního zástupce odmítl vypovídat.

Důkazy v mapování kauzy tak poskytl spolupracující obviněný a zároveň i sám jeden z nejvyšších článků dané zločinecké organizované skupiny, podnikatel s iráckými kořeny – Saman El-Talabani. Přestože je El-Talabani velmi nedůvěryhodnou postavou brněnského podsvětí, detektivové a státní zástupce mu uvěřili. El-Talabani mimo jiné vypověděl, že jej Švachula, který měl tehdy pod kontrolou investiční odbor na Brnu-střed, na konci roku 2014 oslovil s tím, aby pro něj vybíral stavební firmy ochotné dávat úplatky.

Podle obžaloby se na výběru firem podílel i pohřešovaný někdejší vlivný politik ODS Jiří Hos. Podle výpovědi spoluobžalovaného Pavla Ovčarčina Hos na systému zmanipulovaných tendrů rovněž profitoval, na úplatcích měl podle obžaloby získat 958 tisíc. Vinu Hos odmítá. Žalobce pro něj navrhuje 9 let.

Z vlivného muže zadluženým

Ještě před pěti lety patřil milionář Jiří Hos do desítky nejvlivnějších mužů jižní Moravy. I když navenek nikdy nezastával vyšší post než křeslo místostarosty v části Brno-sever či městského zastupitele za ODS, spojoval v sobě moc ekonomickou i politickou.

„Ať už pro nadstandardní vztahy s poslancem a exministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem, s nímž za Brno seděl v celostátní výkonné radě ODS, nebo pro odkup pozemků za Vaňkovkou od městské společnosti Jižní centrum Brno – právě v ní působil za město radní Blažek,“ napsal v roce 2018 deník Mladá fronta DNES.

Pohřešovaný brněnský expolitik a podnikatel Jiří Hos. Repro: facebook

Jméno Jiří Hos vyvolalo emoce například v roce 2008, kdy si firma Brno New Station Development (BNSD), kterou spoluvlastnil, na 40 let pronajala brněnské hlavní nádraží za podmínek výhodných hlavně pro nájemce.

Hos ale v poslední době bojuje s dluhy a čelil návrhu na insolvenci. Podala ho na počátku dubna 2018 pražská firma Spondylis s tím, že jí i s úroky dluží téměř 14 milionů korun. Podle jejího šéfa Bohumila Hály není jeho společnost jediná a vypočetl v návrhu i další firmy, které mají u Hose pohledávky – mezi nimi BNSD.

V ní ještě na počátku roku 2017 vlivný podnikatel dle deníku vládl a sliboval, že do opravy hlavní nádražní budovy nalije čtvrt miliardy korun a promění ji na moderní pasáž s obchody.

„Měl jsem řadu rozpracovaných projektů, třeba byty ve Slepé ulici nebo rekonstrukci hotelu v krkonošském skiareálu Herlíkovice, a kupoval jsem akcie nádraží od společníka Radka Konečného. Kdybych mohl projekty dokončit, dluhy splatím, ale odřízli mě od mých firem a od možnosti je řídit, takže jsem byl bezmocný. Bylo to spiknutí,“ tvrdil Hos Mladé frontě DNES.

Jan Hrbáček