Bývalý radní Jiří Švachula Repro: Nova

Soud v Brně propustil Švachulu z vazby, dostane se na svobodu

Krajský soud v Brně dnes znovu rozhodl o propuštění z vazby politika Jiřího Švachuly (dříve ANO), který je souzený v případu rozsáhlé korupce na radnici Brno-střed. Bývalý místostarosta a exradní se dostane na svobodu, státní zástupce Radek Mezlík nepodal proti rozhodnutí stížnost, a proto je usnesení soudu pravomocné. Z bohunické věznice by měl Švachula, který se jednání soudu zúčastní, vyjít ještě dnes. Podle Mezlíka se musí po rozhodnutí soudu dostavit zpět do věznice.

Švachula dostal po vyslechnutí rozhodnutí o propuštění z vazby na soudě náramek na nohu, který bude sledovat jeho pohyb. Uvedl to Švachulův advokát Kárim Titz. Podle něj by se měl jeho klient dostat na svobodu za několik hodin a večer už by měl být doma.

Kauzu Stoka brněnský krajský soud otevřel 21. září, po roce a půl od policejní razie na radnici Brno-střed. Bývalý místostarosta městské části Švachula byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici. Hrozí mu až 16 let. V případu je celkem obžalováno 11 lidí a dvě firmy.

Švachulu z vazby propustil soud na počátku října, státní zástupce Radek Mezlík si proti tomu podal stížnost k Vrchnímu soudu v Olomouci a usnesení soudu o propuštění Švachuly z vazby tak nebylo pravomocné. Olomoucký soud rozhodnutí brněnského soudu zrušil s tím, že soudem dvě hodiny stanovené k nasazení elektronického náramku, poskytují obžalovanému Švachulovi dostatek času, aby mohl uprchnout ze země a před stíháním se ukrývat.

„Vrchní soud v Olomouci zrušil usnesení krajského soudu o propuštění Jiřího Švachuly z vazby a nahrazení vazby alternativními prostředky zejména elektronickým monitoringem jeho pohybu, a to z toho důvodu, že toto rozhodnutí označil za předčasné. Uložil krajskému soudu, aby se věcí opětovně zabýval,“ řekl ke zrušení vazebního stíhání olomouckým soudem státní zástupce olomouckého vrchního státního zastupitelství Mezlík.

Vrchní soud krajskému soudu uložil lhůtu do 10. prosince, dokdy se má touto věcí znovu zabývat, jednání je nařízeno na dnešní 13 hodinu. „Obžalovaný tedy zůstává ve vazbě, soud se tím bude muset opětovně zabývat. Jsem spokojen, s rozhodnutím souhlasím,“ doplnil Mezlík.

Švachula byl poslední, kdo zůstal v takzvané kauze Stoka ve vazbě, Městský soud v Brně a následně krajský soud opakovaně nevyhověly žádosti o jeho propuštění z obav, že by mohl uprchnout do zahraničí. Předsedkyně soudního senátu Jaroslava Bartošová se však rozhodla Švachula propustit z vazby náhradou za alternativní prostředky – bývalý politik měl být pod dohledem probačního úředníka, jeho pohyb měl být monitorován přes elektronický náramek a musel by odevzdat pas.

(hrb)