Policie zasahuje u bývalého slovenského policejního prezidenta a exporadce Hamáčka Gašpara

Policejní razie na Slovensku, které se dotýkají vysoce postavených představitelů justice a ozbrojených složek, pokračují. Nad ránem se v rámci operace Očistec policie objevila u bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara. Poté, co Gašpar ver funkci na Slovensku skončil objevil se jako poradce u českého ministra vnitra Jana Hamáčka.

Policisté od časných ranních hodin zasahují na více místech Slovenska. Akce je zaměřena na bývalé vysoké funkcionáře policie. Detektivové jsou v domě policejního exprezidenta Tibora Gašpara i bývalého šéfa Národní kriminální agentury (NAKA) Petra Hraška. Upozornil na to slovenský server Aktuality.sk.

Mluvčí generální prokuratury Jana Tökölyová už oficiálně potvrdila, že po čtvrteční policejní akci s názvem Očistec zadrželi několik obviněných osob. „Obvinění bylo vyšetřovatelům NAKA vznesené pro několik trestných činů, mimo jiné pro zločin založení, zosnování a podpory zločinecké skupiny, korupční trestné činy a trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele. S obviněnými osobami aktuálně probíhají procesní úkony, a proto se nebudeme k případu blíže vyjadřovat, „dodala mluvčí.

Mezi zadrženými mají být podle Deníku N kromě Gašpara a Hrašky i bývalý ředitel Národní protikorupční jednotky Róbert Krajmer a bývalý ředitel Národní jednotky finanční policie Bernard Slobodník.

„Důležitý je tam paragraf o založení a podporováni zločinecké skupiny,“ řekl Slobodníkův právní zástupce Daniel Lipšic, s tím, že blíže se k případu nechce vyjadřovat. Gašpara krátce před jedenáctou hodinou odvezli policisté.

Před domem Tibora Gašpara v obci Janíkovce při Nitře bylo podle novinářů od časného rána alespoň osm policejních vozidel i se psovodem. Ulice, na níž stojí rodinný dům byla z obou stran uzavřena. Před domem byl spatřen i obhájce podnikatele Mariána Kočnera, který je vyšetřován kvůli organizaci vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, Marek Para.

Policie zasahuje i v Levicích, u bývalého ředitele Národní jednotky Finanční policie Bernarda Slobodníka a u bývalého ředitele Národní protikorupční jednotky Roberta Krajmera, dodává deník.

Na začátku listopadu podal Tibor Gašpar podal trestní oznámení na bývalého šéfa protikorupční jednotky Bernarda Slobodníka. Udělal to „v souvislosti s připravovanou kriminalizací mé osoby“. Včera Gašpar vypovídal na Úřadu speciální prokuratury, jak potvrdili agentuře TASR dva nezávislé zdroje. V souvislosti s čím má vypovídat, zatím známé není. Slovenská policie má mimo jiné řešit to, že podle výpovědi policisty Pavla Vorobjova měl dát Gašpar pokyn na lustrování v policejních databázích zavražděného novináře Jána Kuciaka.

Radil s rozvojem policie

O odchodu z funkce slovenského policejního prezidenta rozhodl expremiér Peter Pellegrini předloni v dubnu. Jeho odchod souvisel s politickou krizí v zemi po zatím neobjasněné únorové vraždě novináře Kuciaka. Krize vyústila v demisi bývalého premiéra Roberta Fica, v novém kabinetu Petera Pellegriniho pokračuje většina ministrů Ficovy vlády.

Slovenská policie pod vedením Gašpara čelila kritice opozice a médií, že dostatečně nevyšetřovala například podezření na velké korupční kauzy. Prokuratura zase potvrdila nedostatky na začátku vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho přítelkyně.

Po odchodu z nejvyššího policejního postu zamířil Gašpar na ministerstvo vnitra, kde se stal poradcem nové slovenské ministryně vnitra Denisy Sakové.

Radit ale začal o českému ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi. Kvůli angažování Gašpara čelil Hamáček kritice. Organizace Transparency International například poukázala na to, že Gašpar byl v minulosti kritizován za blízké spojení se slovenskou vládní stranou Směr-sociální demokracie a kontakty s podnikateli v oblasti bezpečnostních služeb.

„Od pana generála Gašpara jsem požadoval odborná stanoviska k dalšímu rozvoji policie. Tato zadání splnil a naše spolupráce skončila k 31. prosinci 2018,” sdělil Deníku N Hamáček. Gašpar dostával na vnitru 400 korun za hodinu.

Tibor Gašpar je mimo jiné vzdáleným příbuzným nitranského podnikatele Miroslava Bödöra, který je také v hledáčku policie. Slovenský oligarcha Norbert Bödör, který se tituluje  živnostníkem, je podezřelý ze sledování novinářů v kauze Kuciak. Mimo to je obviněný i v další korupční aféře. S českým investičním fondem Avant Private Equity a kyperskou firmou Saxian Investments udělal byznys století, který však vyvolává řadu pochybností. Česká justice se případu věnovala podrobněji zde.

Lustroval Kuciaka?

Pro slovenské detektivy je důležitou kvůli Tiboru Gašparovi postavou bývalý šéf finanční zpravodajské jednotky Národní kriminální agentury Pavel Vorobjov. Toho policie zatkla, když vyšetřovala lustrace novinářů, mezi nimiž měl být i zavražděný Ján Kuciak. Informoval o tom portál nastope.sk.

Spolu s Vorobjovem měla policie zadržet i zástupce ředitele Národní jednotky finanční policie Milana Mihálika a dalšího policistu. Podle Deníku N šlo o Michala Zubčáka z oboru podpory řízení. „Vyšetřovatel úřadu provádí všechny potřebné procesní úkony. Vzhledem k této skutečnosti a s cílem zabránit zmaření probíhajícího vyšetřování, není v této chvíli možné poskytnout žádné další informace, „oznámila loni v září Michaela Paulenová z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Vorobjov v roce 2018 vypověděl, že v policejních databázích lustroval novináře Jana Kuciaka na pokyn nadřízeného. Nadřízeným, který pokyn vydal, měl být právě bývalý policejní prezident Tibor Gašpar. Mělo se tak udát na podzim roku 2017, tedy jen pár měsíců před tím, než zavraždili novináře Jána Kuciaka spolu se snoubenkou Martinou Kušnírovou v jejich domě ve Velké Mača.

Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar popírá, že by vydal pokyn k lustraci novinářů. Repro: Facebook

Vorobjov svou výpověď později změnil. V čem konkrétně, není jasné. „Zopakuji, že kategoricky odmítám, že bych dával nějaký pokyn nebo příkaz na lustrace kohokoliv, nejen novináře Kuciaka,“ řekl Gašpar v lednu 2019 pro televizi Joj.

Po provalení kauzy Vorobjov po dohodě s prezidentem policejního sboru požádal o přeložení na jinou policejní složku k 1. březnu 2019. Deník N připomněl, že Vorobjov byl tím, kdo přehlédl oznámení České spořitelny o tom, že si speciální prokurátor Dušan Kováčik vložil na účet 204 tisíc eur v hotovosti, a odmítl to vyšetřovat.

Milan Mihálik byl zástupcem finanční jednotky policie NAKA. Jeho přímým nadřízeným byl Bernard Slobodník, který z policie také odešel. I toho Kočner zmiňoval ve zprávách s nitranským oligarchou Norbertem Bödörem.

S Marianem Kočnerem si Norbert Bödör vyměnil mezi lety 2017 až 2018 tisíce zpráv a zjevně se spolu také bavili o probíhajících policejních vyšetřováních a informacích z policejních databází. Před soudem však Bödör popřel, že by s Gašparem řešil věci pracovního rázu.

„Prosím, pokud možno, potřeboval bych pavouka. Děkuji,“ požádal Kočner Bödöra, na což Bödör odpověděl: „Jistě.“ Kočner poté ještě dodal: „I pavouky dětí, pokud nějaké mají.“ Informace, kterou Kočner žádal, měla zahrnovat adresy, jména dětí a dalších rodinných příslušníků a poznávací značky aut lidí, které Kočner považoval za své nepřátele. I to Bödör popírá.

Exšéf slovenské civilní rozvědky Peter Tóth před soudem v Pezinku uvedl, že Bödör z poloviny financoval sledování novinářů včetně Kuciaka.

(hrb)