Profesor Karel Malý při oslavě svých 80. narozenin - Foto: iForum - magazín UK

Rektor Univerzity Karlovy navrhl vyznamenat profesora Karla Malého. Neuspěl

Nejen předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a profesor Jiří Jelínek byli z právní obce ve hře o státní vyznamenání. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima navrhl podle informací České justice prezidentovi Miloši Zemanovi vyznamenat svého předchůdce ve funkci a odborníka na právní dějiny, profesora Karla Malého.

Profesor Malý předsedal Radě vysokých škol, působil i jako předseda České komise pro vědecké hodnosti. Je vedoucím Centra právněhistorických studií Historického ústavu Akademie věd ČR a PF UK a předsedou redakční rady Právněhistorických studií. Na fakultě je členem Ústavu právních dějin, který v minulosti vedl.

Profesor Malý, který letos oslavil 90. narozeniny, ale vyznamenání nakonec neobdržel. „Potvrzujeme, ze Univerzita Karlova navrhla na vyznamenáni emeritního rektora UK prof. Karla Malého při příležitosti jeho 90. narozenin,“ řekl České justici mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, udělil Zeman Pavlu Rychetskému. Medaili 1. stupně za zásluhy pak dostal šéf katedry trestního práva Univerzity Karlovy, profesor Jiří Jelínek. Pražský hrad uvedl, že ocenění obdržel za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství. Proč prezident nakonec nevyhověl návrhu na ocenění i další významného člena české právnické obce, není jasné. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nechal dotazy České justice bez odpovědi.

Eva Paseková