Policie se domnívá, že soudce Sovák nerozhodoval nestranně Reprofoto: ČT24

Už to běží a je tam příkaz ke vzetí do vazby, uslyšel obhájce, když se ptal na kauzu soudce Sováka

Velmi nestandardní situace se odehrála minulé pondělní před vazebním zasedáním v kauze soudce Vrchního soudu v Praze Zdeňka Sováka, zadrženého za údajné úplatkářství. Když se jedna z obhájkyň chtěla na soudu informovat, na kdy je nařízeno jednání o vazbě, úřednice ji sdělila, že zasedání už běží, a že už byla vazba nařízena u dvou podezřelých.

Kauza soudce pražského Vrchního soudu Zdeňka Sováka se od počátku vymyká standardním vyšetřovaným případům. Česká justice už minulý týden upozornila na korunního svědka případu, na minimálně dvakrát odsouzeného bývalého policistu Ladislava Kirchnera, který má dle svého obhájce trpět nevyléčitelnou duševní chorobou. Teď se objevil další problém.

Když pražská advokátka Lenka Hnilicová volala minulé pondělí do kanceláře Obvodního soudu pro Prahu 1 kvůli tomu, aby se dozvěděla, kdy se koná vazební zasedání v kauze soudce Sováka, dozvěděla se, že jednání už probíhá, a že bylo rozhodnuto o uvalení vazby na Sováka a podnikatele Milana Bíbu. Toto jí měla sdělit soudní úřednice po nahlédnutí do interního systému ISAS. Vazební zasedání přitom ale v době onoho telefonátu vůbec neprobíhalo.

Hnilicová tuto skutečnost oznámila dozorujícímu žalobci Zdeňku Štěpánkovi z Vrchního státního zastupitelství v Praze. „Dnešního dne jsem telefonicky kontaktovala Obvodní soud pro Prahu 1. Za přímé účasti dalšího obhájce mi bylo sděleno, že v interním systému je zřejmé, že vazební zasedání ve věci 43 Mt 16/2020 bylo již v 10,00 hod. zahájeno jednání – vazební zasedání. A, že je tam v tomto smyslu příkaz ke vzetí do vazby dvou z obviněných, Milana Bíby a JUDr. Zdeňka Sováka,“ měla podle informací České justice sdělit Hnilicová státnímu zástupci. Hnilicová zastupuje obviněného podnikatele Milana Bíbu a jeho partnerku Charlotte Mulénovou.

Advokátka se tak podle všeho domnívá, že rozhodnutí o uvalení vazby bylo příslušným vazebním soudcem předem připraveno, aniž by byli před soudem slyšení obvinění.

„Tyto skutečnosti nepochybně vyvolávají důvodné pochybnosti o možné podjatosti soudkyně Mgr. Pavly Hájkové, které je věc přidělena,“ je přesvědčena Lenka Hnilicová. Jednání soudu je podle ní natolik závažné, že je podle jejího názoru nutné zahájit okamžité prověřování uvedené skutečnosti.

Průběh děje potvrdil i další pražský advokát Ondřej Sovák, který zastupuje svého otce Zdeňka Sováka. „Informaci, že tam jsou založeny příkazy ke vzetí dvou lidí do vazby mám, a tu vám mohu potvrdit,“ sdělil České justici Ondřej Sovák. „My jsme to namítali. Jedna věc je příprava k jednání, včetně protokolu a chápu, že to může být poměrně složité psát to na místě. Ale příkaz ke vzetí do vazby je někde jinde. Je to rozhodnutí, které by mělo vzniknout na základě toho, co se při tom vazebním zasedání děje, takže z mého pohledu to určitě v pořádku není. Podávali jsme námitky podjatosti a určitě si to odstěžujeme,“ potvrdil Sovák junior.

Soudkyně Pavla Hájková svou podjatost i tvrzení, že měla rozhodnutí o vazbě Sováka a Bíby sepsáno a uloženo v interním systému předem, popírá. „To namítala paní obhájkyně, ale nic takového nebylo shledáno, rozhodně ne. Pokud byl nějaký protokol připraven dopředu, to já nevím. Ale žádné rozhodnutí vyhotoveno nebylo,“ sdělila České justici Hájková. „Já jsem rozhodovala tu věc a rozhodla jsem v jednací síni. Nevěděla jsem do té doby jak rozhodnu,“ pokračuje Hájková. Na otázku, co ví o sdělení o informaci o probíhajícím zasedání a o uvalení vazby ze strany soudní úřednice, Hájková odvětila: „Tam nic nenašla. Asi je chyba straně té pracovnice. Paní obhájkyně podala nějakou stížnost předsedovi soudu, tak se obracejte na něj.“ Podle svých slov se podjatá necítí a sama o tom i rozhodla. „Samozřejmě, že se necítím podjatá. Rozhodla jsem, že nejsem podjatá už při tom jednání,“ uzavřela Hájková.

Soudce Zdeněk Sovák čelí obvinění z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby. Vyšetřování se točí kolem údajné možnosti ovlivnění soudu s firmou Metrostav v kauze bývalého poslance a hejtmana ČSSD Davida Ratha.

Sedmdesátiletého Sováka, s dalšími čtyřmi podezřelými, mimo jiné podnikatelem Milanem Bíbou a jeho přítelkyní Charlotte Mulénová policie zadržela o víkendu. Sováka obvinila ho z nepřímého úplatkářství a soudkyně Obvodního soudu v Praze 1 Pavla Hájková poslala i přes velmi špatný zdravotní stav do vazby.

Vyšetřovatelé do spisu napsali, že Sovák má s Bíbou přátelský vztah. Bíba měl podle policie soudci zajišťovat odvoz do práce, stravu i oblečení. Podle policistů spolu dvojice rozebírala, jak by se daly ovlivnit jednotlivé trestní věci a co by se za to dalo získat. Sovák měl dle sdělení obvinění údajně i slibovat, že bude působit i na jiné soudce.

Korunním svědkem v této kauze je bývalý policista a minimálně za úmyslnou trestnou činnost dvakrát odsouzený podnikatel Ladislav Kirschner. Ten prý ovšem trpí nevyléčitelnou duševní poruchou. Alespoň to v dovolání k Nejvyššímu soudu v jiné z Kirschnerových kauz tvrdí jeho obhájce. „Dovolatel trpí nevyléčitelnou duševní poruchou,“ uvedl advokát Pavel Švácha v apelu k Nejvyššímu soudu.

Jan Hrbáček