Soudce Zdeněk Sovák reprofoto ČT

Korunní svědek v případu soudce Sováka trpí nevyléčitelnou duševní poruchou, tvrdí obhájce v jiné kauze

Klíčová postava v údajné korupční kauze soudce Vrchního soudu v Praze Zdeňka Sováka trpí nevyléčitelnou duševní poruchou. V dovolání k Nejvyššímu soudu v jiné z kauz bývalého policisty Ladislava Kirschnera to tvrdí jeho obhájce. „Dovolatel trpí nevyléčitelnou duševní poruchou,“ tvrdí Kirschnerův advokát v textu dovolání. Kirschner byl odsouzen k sedmiletému trestu. V kauze soudce Sováka posloužil policii a žalobcům jako informátor a člověk, který se účastnil předání označených peněz, které ovšem u soudce podle původních předpokladů detektivů nakonec neskončily.

Korunní svědek v údajné korupční kauze soudce Vrchního soudu v Praze Zdeňka Sováka trpí nevyléčitelnou duševní poruchou. Sedmdesátiletého Sováka, s dalšími čtyřmi podezřelými, policie zadržela o víkendu. Obvinila ho z nepřímého úplatkářství a soudkyně Obvodního soudu v Praze 1 Pavla Hájková poslala i přes velmi špatný zdravotní stav do vazby.

Korunním svědkem v této kauze je bývalý policista a podnikatel Ladislav Kirschner. V dovolání k Nejvyššímu soudu v jiné z kauz bývalého policisty Ladislava Kirschnera to tvrdí jeho obhájce. „Dovolatel trpí nevyléčitelnou duševní poruchou,“ uvedl advokát Pavel Švácha v apelu k Nejvyššímu soudu.

Ladislav Kirschner, někdejší příslušník Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, byl v roce 2015 souzen za vydírání obchodníka s diamanty. Kirschnerova firma poskytovala obchodníkovi ochranu a převážela jeho drahé zboží.

Aktuální rozsudky městského a vrchního soudu, kterými byl Kirschner uznán z podvodu jsou z loňského roku. Obhájce Pavel Švácha po pravomocném rozhodnutí podal dovlání k Nejvyššímu soudu. Švácha dokládá psychický stav svého klienta tím, že Kirschnerův psychický stav již vzal v minulosti v potaz jiný soud, který upustil od výkonu trestu odnětí svobody.

„Přestože tato okolnost byla orgánům činným v trestním řízení známa nebyla v celém
řízení posouzena otázka přípustnosti trestního stíhání podle paragrafu 11 trestního řádu.
S ohledem na podrobné popsanou diagnózu onemocnění odsouzeného v žádosti o odklad
výkonu trestu ze dne 31. ledna 2020 odkazuje dovolatel na toto podání a důkazy, které jsou založeny ve spise,“ napsal dále obhájce Švácha.

Dovolací důvod podle Šváchy spočívá v nesprávném procesním postupu orgánů činných v trestním řízení a je naplněn tehdy, bylo-li proti (tehdy) obviněnému vedeno trestní stíhání, ačkoli bylo podle zákona nepřípustné. „Nebot‘ byl dán některý z obligatorních důvodů nepřípustnosti trestního stíhání  taxativně vyjmenovaných v paragrafu 11, odstavce 1trestního řádu a dovolací důvod pak spořívá v tom, je příslušný orgán činný v trestním řízení namísto rozhodnuti o zastavení trestního stiháni vydal jiné meritorní rozhodnutí, které je pro obviněného méně příznivé, a to odsuzující rozsudek,“ konstatoval v Kirschnerově dovolání Pavel Švácha.

Několikrát souzený exdetektiv Kirschner je v kauze soudce Sováka policejním informátorem. Účastnil se i předstíraného převodu věci, tedy předání označených peněz, které ovšem k soudci Sovákovi nedoputovaly, zůstaly u jeho přítele Milana Bíby.

Pokud by se ukázal Kirschnerův stav skutečně jako reálný, znamenalo by to, že Národní centrála proti organizovanému zločinu a Vrchní státní zastupitelství použily ve své kauze jako informátora a prostředníka řízeného úplatku duševně nemocného člověka.

Ladislav Kirschner byl pravomocně odsouzen za zločin podvodu, kdy vylákal značné sumy ze dvou podnikatelů. Kirschnera nejprve odsoudil pražský městský soud a jeho verdikt následně stvrdil i vrchní soud. „Obžalovanému Ladislavu Kirschnerovi byl uložen trest odnětí svobody v trvání sedmi let. Pro jeho výkon byl zařazen do věznice s ostrahou. V případě trestného činu specifikovaného pod bodem I. výroku rozsudku bylo rozhodnuto o upuštění od uložení souhrnného trestu… …Obžalovanému pak byla uložena povinnost uhradit škodu poškozenému Jiřímu Jeníčkovi ve výši 19 300 000 korun a poškozenému Ing. Petru Maurovi ve výši 13 000 000 korun, když poškozený Jiří Jeníček byl se zbytkem nároku na náhradu škody odkázán na řízení ve věcech občanskoprávních,“ stojí v rozsudku.

Česká justice se pokusila na Nejvyšším soudu zjistit, v jakém stádiu dovolání Ladislava Kirschnera opřené o nevyléčitelnou duševní poruchu je. „O doručenky jsme už doručující Městský soud v Praze žádali předevčírem. Avšak teprve v úterý začali s doručováním, takže odhaduji, že doručenky nebudu mít k dispozici dříve, než příští týden. – Tím odpovídám na Vaše další dotazy, respektive zdůvodňuji, proč nemohu věc nijak komentovat. Rozhodnutí jsme už pseudonymizovali, takže ihned po obdržení doručenek a souhlasu předsedy senátu se zveřejněním na webu, je na web vložíme,“ sdělil České justici mluvčí soudu Petr Tomíček.

Kirschnerův obhájce Pavel Švácha odmítl na téma dovolání Ladislava Kirschnera s Českou justicí mluvit. „Nezlobte se, ale o záležitosti mého klienta se s vámi bavit nebudu,“ sdělil.

Co se dosud objevilo?

Sovákova kauza dotýká případu Davida Ratha, upozornily Seznamzpravy.cz. Server iROZHLAS.cz pak přišel s rekonstrukcí podstaty obvinění. Na podivné přátelství policisty upozornil jistý Ladislav Kirschner, jehož Sovákův „první asistent“ Bíba kontaktoval letos v únoru. Znali se z minulosti. A Bíba věděl, že má Kirschner kontakty na nejužší vedení firmy Metrostav. „Nabídl mu, že má dědu, Zdeňka Sováka, jehož prostřednictvím je schopen ovlivnit rozhodnutí Vrchního soudu v Praze při odvolacím řízení,“ zní klíčová věta čerstvého obvinění, o němž informoval server iROZHLAS.cz.

„Totiž: Metrostav a jeho šéfové byli Krajským soudem v Praze nepravomocně odsouzeni za korupci ve druhé větvi kauzy bývalého hejtmana Davida Ratha. A jelikož se obžalovaní odvolali, spis zamířil k Vrchnímu soudu v Praze, kde pracoval právě Sovák,“ napsal iROZHLAS.cz.

Jenže Kirschner, bývalý policista, jenž byl však v minulosti několikrát trestán, sám kontaktoval protimafiánskou centrálu, která další schůzky začala skrytě monitorovat.

„S nabídkou byla firma skutečně několikrát kontaktovaná a uvědomila o tom odpovědné orgány,“ řekl serveru iROZHLAS.cz mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Víc ovšem prozradit odmítl s tím, že je stavební firma vázána mlčenlivostí.

Bíba měl – opět podle policejní verze příběhu – požadovat za ovlivnění rozsudku 50 až 100 milionů korun. Detektivové podle všeho odposlouchávali nejen telefony aktérů případu, ale i místa, na nichž jednali. Na jedné takové schůzce měl Bíba neurčitou částku vysvětlovat tak, že suma se upřesní až podle toho, jak moc se podaří konečný rozsudek snížit.

Sám Sovák prý podle odposlechů označil odvolací jednání rathovské kauzy za „mimořádnou příležitost“, jak si „uloupnout perníček“.

Dvojice si měla podle policie dokonce říct o zálohu. Původně žádali tři miliony, nakonec slevili na 1,5 milionu korun. Kirschner peníze skutečně přinesl. A to ve dvou splátkách.

Jenže šlo o peníze od vyšetřovacího týmu, který předání při takzvaném předstíraném převodu sledoval.

Statisíce ale převzal pouze Bíba. Jak policisté později dohledali, jeho partnerka 808 tisíc korun na pětačtyřicetkrát vložila na bankovní účet.

Nejslabším místem policejní operace tak může být role soudce Sováka. „Máte dvě hlediska. Jedna věc, jestli se to potvrdí. Tedy že nějaký soudce chodí a říká, že ovlivní případy, a dokonce za to inkasuje peníze. To je drama. Strašná věc, která se nemá stát. Druhá věc je, jestli skutečně něco ovlivnil a tak to taky dopadlo,“ řekl k tomu serveru Lidovky.cz šéf pražského vrchního soudu Luboš Dörfl.

Jak se podařilo serveru iROZHLAS.cz zjistit u několika zdrojů, proti Sovákovi prý policisté nemají jen odposlechy. V podkladech, které předložili soudu při vazebním jednání, popisují dvě schůzky s Kirschnerem, na něž Bíba přivezl i soudce Sováka. Ten Kirschnera na jedné z nich informoval o aktuálním stavu kauzy a Bíbu potvrdil jako oficiálního prostředníka slovy: „A Milďásek bude styčný důstojník.“

Sovák si prý měl navíc obstaral prvoinstanční rozsudek a vlastní rukou k němu sepsal krátké shrnutí. „Vypíchl slabiny rozsudku. Na závěr měl konstatovat, že vidí možnost, jak věc buď vrátit k novému projednání, nebo výrok trestu úplně zrušit,“ shrnuli klíčový důkaz policisté s tím, že sedmdesátiletý soudce, který měl na konci roku odejít do důchodu, chtěl požádat ministryni spravedlnosti Marii Benešovou o výjimku – aby mohl soudit dál.

Redakce iROZHLAS.cz se pokoušela konfrontovat policejní verzi příběhu s hlavními aktéry. Neúspěšně. Syn obviněného soudce Ondřej Sovák, jenž jej obhajuje, se k věci odmítl vyjádřit. „Momentálně jedu autem, takže s vámi nic řešit nebudu. Na shledanou,“ řekl a položil telefon. Na následné SMS už nezareagoval. Vyjádření se nepodařilo získat ani od obhájce Milana Bíby.

Jak už v pondělí uvedly Hospodářské noviny, nedostupný byl v tuto chvíli i Kirschner, který zalarmoval policii. „Kdybyste s ním náhodou mluvil, tak ho pozdravujte,“ reagovala pro iROZHLAS.cz advokátka Karolína Babáková, která ho v minulosti zastupovala.

Stíhané duo Sovák – Bíba podle prý podle informací serveru iROZHLAS.cz zkoušelo vedle kauzy Rath II ovlivnit ještě další dvě trestní kauzy. V jedné figuruje v pozici obviněného také vyhledávaný právník Jiří Teryngel. „Podepsal jsem mlčenlivost, takže vám k tomu nic nemůžu říct,“ uvedl advokát Teryngel pro server iROZHLAS.cz.

Další stíhaný skutek se týká Arména Gagika Tonyana. Toho poslal soud – společně se Sovákem a Bíbou – v pondělí do vazby. „Vyšetřování je na samém začátku. Je to složitá a velice citlivá kauza i pro justici, takže bych to teď nerada dále komentovala. Mohu potvrdit, že se jedná o ovlivnění případů na vrchním soudu,“ řekla k tomu v pondělí soudkyně Pavla Hájková, která o vazbě rozhodovala.

K údajné úplatkářské soudce Zdeňka Sováka se na České justici velmi tvrdě vyjádřil advokát Adam Černý, který hájil Davida Ratha, ale také expremiéra Petra Nečase.

Jan Hrbáček